29
Feb
2024

Малгожата Шумовска със специалната награда ФИПРЕССИ Платиниум на 28-ия София Филм Фест

Прочутата полска режисьорка ще се срещне с почитателите на киното в Майсторския клас на ФИПРЕССИ в Полския институт

Престижната награда на Международната федерация на филмовата критика „ФИПРЕССИ Платиниум“ ще бъде връчена на Малгожата Шумовска на 28-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест на 15 март в кино „Люмиер“, когато тя ще представи лично пред фестивалната публика най-новия си филм „Жената от…“, с номинация за „Златен лъв“ във Венеция. На 16 март в Полския институт в София ще се състои специален Мастерклас, модериран от филмов критик от ФИПРЕССИ.

Със своя филм „Лице“, показан на 23-ия София Филм Фест, Малгожата Шумовска затвърди яркото си присъствие в съвременното европейско кино. Творбата ѝ носи наградата на журито „Сребърна мечка“ на Берлинале през 2018 година. Шумовска получава признание на престижния световен кинофорум още през 2015 с „Тяло“, който печели наградата за режисура. Филмът ѝ „Леки момичета“ с Жулиет Бинош се разпространява в над 40 държави по света, а „33 сцени от живота“ получава специална награда на журито „Сребърен леопард“ в Локарно. Награда „Теди” от „Берлинале“ е присъдена на „В името на...“, а още първите филми на режисьорката „Щастлив човек“ и „То“ получават номинации за „Открития на годината” на Европейските филмови награди.

Творчески партньор на известната полска режисьорка, сценаристка и продуцентка в работата по филма „Жената от …“, който ще бъде представен в София през март 2024, е Михал Енглерт.

Жената от...“ е наистина важен филм за нас, резултат от дългогодишна работа и безброй срещи с транссексуални хора от всички възрасти, които живеят в Полша от десетилетия и които безрезервно ни се довериха да разкажем техните истории. Аниела, която почти половината от живота си е живяла като мъж в провинциален град, преминавайки трудния път към свободата, ни се стори подходящата метафора на прехода в Полша и отражение на обществото, някога обединило се в „Солидарност“, за да свали комунистическия режим“, казват Малгожата Шумовска и Михал Енглерт. „Жената от...“ е искрен и трогателен разказ за смелост и оцеляване – не само заради решителния път на главната героиня през трудностите към личната еманципация, но и заради степените на постепенно приемане от страна на хората, които тя обича. „Състрадателният поглед на „Жената от …“ и вълнуващите актьорски изпълнения в него го превръщат в светъл прозорец към признаването на пола в една неприспособима среда“, пише в ревюто си „Варайъти“.

Специалната награда „ФИПРЕССИ Платиниум“ се връчва за първи път през 2015 година в Бари по случай 90-годишнината на Международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ. Тогава престижното отличие получават Алън Паркър, Коста-Гаврас, Еторе Скола, Маргарете фон Трота, Анджей Вайда, Жан-Жак Ано. „ФИПРЕССИ Платиниум“ се връчва на автори на световното кино и на няколко други фестивали по света през годините, един от които е София Филм Фест. Със специалното отличие „ФИПРЕССИ Платиниум“ в София са удостоени филмови творци като Бела Тар, Горан Паскалевич, Биле Аугуст, Агнешка Холанд, Тери Гилиъм, Илдико Енеди, Кристи Пую. 

Гостуването на Малгожата Шумовска и представянето на филма „Жената от...“ са в партньорство с Полския институт в София.

* * * 
ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#28SofiaIFF