22
Jan
2020

Милчо Манчевски ще представи лично новия си филм „ВЪРБА” в София през март


Установилият се в Ню Йорк македонски режисьор Милчо Манчевски, чийто успешен дебют „Преди дъжда“ беше номиниран за „Оскар“ през 1994 година, се завръща в родината си, за да разкаже историята на три македонки, копнеещи за майчинство. Най-новата му филмова творба „Върба“ („Willow“) проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел далеч не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини. Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството.

Нишките на отделните сегменти са преплетени в едно цяло през деликатни, повтарящи се мотиви. В този визуално пищен филм актьорското присъствие на младата звезда Сара Климоска, Наталия Теодосиева, Ненад Нацев, както и на изключителната Камка Тоциновски („Пънкът не е мъртъв“) е забележително и приковават вниманието на зрителите. 

„Върба“ е копродукция на базираните в Скопие компании Banana Film и Baba Film, Scala Productions - Великобритания, Pioneer Pictures - Унгария, Албанския филмов институт в Тирана, както и белгийските компании Saga Film и BNP Paribas Fortis Film Finance. Филмът беше показан с голям успех пред зрителите и филмовата критика на кинофестивала в Рим миналата година. 

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие; завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди. След номинациите за „Оскар“и „Златен лъв“ във Венеция през 1994 година, неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“, като печели и още 30 награди от международни фестивали. Малко след световния успех на „Преди дъжда“, Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет. Публиката на София Филм Фест познава още неговите филми - „Прах“ (2001), „Сенки“ (2007) и Майки“ (2010), копродукции с българско участие, както и „Бикини Муун“ (2017), повечето представени лично от режисьора.

Среща с Милчо Манчевски и неговия нов филм „Върба“ – на 24-тия София Филм Фест през март!