08
Apr
2022

Мира Сталева, изпълнителен директор на СФФ и ръководител на София Мийтингс, е сред новоизбраните членове на борда на ЕФА

Новият борд на Европейската филмова академия започна своята дейност през март 2022

През месец март бе поставено началото на работните сесии на новия борд на Европейската филмова академия. Сред най-важните приоритети на ЕФА са популяризирането и защитата на европейското кино и  необходимостта от единство в рамките на европейската индустрия. Също така важен въпрос е как европейската индустрия отговаря на продължаващото разширяване и нарастващото влияние на стрийминг гигантите.

Създаването на Европейската филмова академия е инициатива на група от 40 от най-авторитетните европейски кинотворци, събрани през ноември 1988 година по случай първата церемония на Европейските филмови награди. Академията е основана през 1989 година, а неин първи президент e Ингмар Бергман. След него дългогодишен президент на ЕФА е Вим Вендерс, като постът се поема от Агнешка Холанд през 2021. Настоящ председател на борда е продуцентът Майк Дауни. През 2021 година за директор и CEO е назначен Матаяс Вутер Кнол.

Европейската филмова академия е общност от над  4200 членове, активни във филмовата индустрия и една от нейните задачи е да популяризира европейското кино, да споделя знания и да образова публика от всички възрасти. Позиционирайки се като водеща организация на всички заети в създаването на кино на територията на Европа, ЕФА е медиатор във важни дебати в рамките на индустрията. Академията се стреми да обедини всички, които обичат европейското кино, а ежегодната кулминация се изразява в организирането и промотирането на Европейските филмови награди.

През цялата година Европейската филмова академия инициира и участва в поредица от събития, които засягат филмовите политики в Европа, а също така и икономическите, художествени и образователни аспекти на киното. Програмата включва конференции, семинари и работни срещи, а обща цел е да се изгради мост между творчеството и индустрията.

Избирането на Мира Сталева в борда на Европейската филмова академия е поредното международно признание за значимостта и престижа на София Филм Фест и София Мийтингс от европейските филмови структури. Да припомним, че СФФ е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, а директорът на фестивала Стефан Китанов е бил над 10 години сред експертите, консултиращи ЕФА за номинациите за Европейските филмови награди.