25
Nov
2019

Мира Сталева в дискусионния панел "Бъдещето на независимото кино в ерата на стрийминг платформите" на Europa Cinemas

Вчера приключи 21-вата конференция на паневропейската верига от кинасалони Europa Cinemas, която се проведе в Лисабон от 21 до 24 ноември 2019 година. В нея взеха участие над 500 кинопрофесионалисти от цял свят, като темата беше "Стимули за развитие на културата на ходене на кино в един хипер-обвързан с информационната мрежа свят".

Изпълнителният директор на София Филм Фест МИРА СТАЛЕВА, експерт в областта на кинопоказа и представител на Дома на киното - София получи специална покана за участие в дискусионния панел "БЪДЕЩЕТО НА НЕЗАВИСИМОТО КИНО В ЕРАТА НА СТРИЙМИНГ ПЛАТФОРМИТЕ", който се проведе в рамките на конференцията.

Заедно с партньорите си панелисти Джон Баренчеа (MUBI, Великобритания), доктор Питър Мерингтън (университета в Глазгоу, Великобритания), Якуб Душински (Gutek Films,Полша), Фредерик Корве (Urban Distribution International, Франция) и Майкъл Гъбинс (Sampo Media, Великобритания), Мира Сталева обърна внимание на проблемите, които технологиите на настоящето поставят пред традиционното киноразпространение. Тя подчерта, че въпреки всичко интересът към киното като преживяване в салона е силен. "Новите поколения се съобразяват със съвсем различни комуникационни модели. Може би детайлите ще се променят по-бързо, отколкото можем да очакваме, но в момента реалността подпомага развитието на публиките... Създава се глад за добри филми, апетит за кино."

Експертите в панела бяха единодушни, че кината няма да се окажат жертва на платформите, които предлагат оригинално съдържание. Мира Сталева обърна внимание на значението на обучението и възпитанието, както и на активното промотиране на събития, свързани с киното. Нейното участие в конференцията на паневропейската верига от кинасалони Europa Cinemas беше реализирано с финансовата подкрепата на програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура".

Повече информация за събитията на конференцията може да откриете ТУК.

Logo_NCF_BG_new_final_RGB-01_sm.jpg