23
Oct
2023

На специална церемония Стефан Китанов получи Ордена на Британската империя

Непосредствено преди коронацията на крал Чарлз III Британското посолство в София обяви в официално прессъобщение през април решението да бъде награден директора и основателя на София Филм Фест

На церемония, която се състоя на 20 октомври в резиденцията на Британското посолство, посланикът на Великобритания Н. Пр. Роб Диксън връчи отличието Почетен член на Ордена на Британската империя, с което Стефан Китанов бе награден от Н.В. Чарлз III за изключителния принос на директора и основателя на София Филм Фест за популяризация на Британското кино в България. Медал на Британската империя получи и градинарят на резиденцията Валентин Въльовски.

Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания (при обявяването на наградата): „Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители.

Стефан Китанов, директор на София Филм Фест: „С изключителна гордост и благодарност приемам тази награда. Присъждането на Ордена на Британската империя е огромно признание за мен, моето семейство, колегите от Британския съвет, Арт Фест, София Филм Фест, Дома на киното и всички институции, партньори и приятели, с които успяхме да създаваме филмови събития и кино през изминалите повече от 30 години в България. Можеш сам да напишеш книга, да нарисуваш картина, да изпееш песен, да посадиш дърво. Но създаването, показването, разпространяването, представянето на кино е колективно занимание. Посвещавам това отличие на всички, с които бяхме заедно и ще продължаваме да бъдем по пътя на киното.