19
Dec
2016

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” и „Like Crazy” в София през март

В програмата на 21-ия София Филм Фест през МАРТ ще бъдат включени финландската биографична история „The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Hymyilevä mies”, пълнометражен дебют на Юхо Куосманен, и най-новият филм на Паоло ВирдзиLike Crazy / La pazza gioia”.

Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” е едно „малко бижу, създадено от безпогрешен майстор”, според определението на „The Hollywood Reporter”. Филмът спечели голямата наградата в конкурса „Особен погледв Кан, наградата за най-добър филм в международната програма в Цюрих, обиколи 20 от най-авторитетните фестивали в цял свят, беше удостоен и с наградата на FIPRESCI за Европейско откритие на Европейската филмова академия. Макар безспорно да попада в една категория с всички филми, посветени на бокса, през март в София ще гледаме нещо съвсем различно и уникално – разказана е историята на прочутия финландски боксьор Оли Маки, който получава своя шанс да се бори за световната титла през 1962 година, през призмата на биографична и лирична драма.           

◊  ◊  ◊

Показана премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, най-новата творба с подписа на Паоло ВирдзиLike Crazy” среща зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги... Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм ще завладее сърцата и на киноманите в София с помощта на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.