25
Feb
2019

Носителят на „ОСКАР“ и „БАФТА“ „САМ НА СКАЛАТА“ – с премиера на голям екран в програмата на 23-тия София Филм Фест

„Шедьовър, впечатляващ почти толкова, колкото самото изкачване!“ The Seattle Times

Наречен от New York Times „изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната“, носителят на „Оскар“ и отличен с БАФТА филм „САМ НА СКАЛАТА“ ще бъде представен пред фестивалната публика на 23-тия София Филм Фест – уникален шанс да бъде видян този впечатляващ филм на голям екран, благодарение на партньорството ни с NATIONAL GEOGRAPHIC.

Две са ексклузивните прожекции през месец март – на 12 март (вторник) от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ и на 25 март (понеделник) от 20:30 часа в Дома на киното.

Филмът е един изумителен, съкровен и решителен портрет на соло катерача Алекс Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, Ел Капитан, в националния парк „Йосемити“, висока 975 метра... без въже. 

Вдъхновяващата история е напрегнат трилър за един атлет, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Той разкрива каква е личната цена на успеха. С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, режисьорът на документални филми и носител на множество награди Е. Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катеренето на Хонълд. Резултатът е триумф на човешкия дух.

„САМ НА СКАЛАТА“ бе обявен за един от десетте най-добри филма за годината от Entertainment Weekly и бе отличен от критиците по цял свят като „един от най-впечатляващите документални филми за годината“, „изключителен“, „изумителен“ и „визуално смайващ“. Награден е с три отличия „Изборът на критиката“, три награди Cinema Eye, наградата на Асоциацията на американските киномонтажисти (ACE) за най-добър документален филм, номинации от Гилдията на американските продуценти (PGA) и Гилдията на американските режисьори (DGA), както и други признания от бранша.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО! #23SofiaIFF