15
Jan
2016

„СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън – в секцията „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ” на 20-ия София Филм Фест

Един от най-добрите филми на 2015 година според голяма част от кинокритиците в цял свят е „СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън. И съвсем не случайно вчера Американската киноакадемия обяви номинациите му за ОСКАР в четири категории – най-добър адаптиран сценарий (Ема Донахю, по нейния едноименен роман), най-добра актриса (прекрасна Бри Ларсън, която преди дни спечели „Златен Глобус”), най-добър режисьор и най-добър филм.

Носител на Наградата на публиката от фестивалите в Торонто и Варшава, „СТАЯ” има в актива си повече от 50 награди и почти 100 номинации – и това се случва САМО в рамките на трите последни месеца на 2015 година!

Публиката в София познава Лени Ейбрахамсън от 2005 година, когато неговият филм „Адам и Пол” получи Голямата награда на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ. Не забравяйте, че в конкурсната програма на фестивала участват дебютни филми – щастливи сме, че именно от София започна пътя към световната слава за талантливия ирландски режисьор!

В „СТАЯ” Ейбрахамсън неусетно създава достоен кинематографичен образ за творбата на Донахю, превръща я в завладяващ, честен и предизвикателен филм. Двете звезди са изключителната Бри Ларсън и младият дебютант Джейкъб Трембли - в ролята на Ма и нейното момче, които трябва да се адаптират към външния свят след години затворничество. Драстичната промяна в живота им е разказана през погледа на петгодишното дете по такъв начин, че публиката няма шанс да откъсне очи от екрана. Със същата страст и напрежение се чете и романа на Ема Донахю, която лично работи по сценария на филма. „СТАЯ” е един от най-силните филми на 2015 година - изключително ВАЖНО е да БЪДЕ ВИДЯН!

САМО през МАРТ - на юбилейния 20-и София Филм Фест!