19
Jan
2023

„Империя на светлината“ на носителя на Оскар Сам Мендес – един от хитовете на 27-ия София Филм Фест

Световната премиера на най-новия филм на един от емблематичните съвременни британски режисьори Сам Мендес, носител на Оскар и многобройни световни награди, бе в програмата на Торонто преди няколко месеца и оттогава е сред най-обсъжданите творби от киноспециалистите по света. В центъра на този поетичен разказ, продуциран от Мендес и Пипа Харис по сценарий на режисьора, е една любовна история, която се ражда в романтичното старо кино „Empire“, в градче на британското крайбрежие през 80-те години на ХХ век. 

За радост на всички почитатели на вдъхновяващи актьорски превъплъщения, носителката на Оскар Оливия Колман доминира безусловно с присъствието си в този филм. При все безсилието, което изпитва нейната героиня Хилари, тя открива любовта в два пъти по-младия от нея Стивън, с когото заедно се изправят срещу расистките предразсъдъци, присъщи на всяко консервативно общество. Втората основна роля е поверена на 24-годишния Майкъл Уорд, който е достоен партньор на винаги впечатляващата и талантлива Колман. В актьорския екип на филма е и още един притежател на Оскар – Колин Фърт.

За визията на филма е отговорен гениалният Роджър Дийкинс – операторът е номиниран 15 пъти за Оскар и притежава два от така жадуваните златни войни – за „1917“ на Сам Мендес и „Blade Runner 2049“ на Дени Вилньов. Автори на музиката са композиторите Трент Резнър и Атикъс Рос, носители на две награди Оскар - за „Социалната мрежа“ и „За душата“.

„Империя на светлината“ е мил, стоплящ сърцата филм, изпълнен с човечност, но не се стреми да избегне бруталността и расистките настроения, които са владеели улиците..."
Питър Брадшоу, The Guardian

В една епоха, в която най-важно е да предложиш на публиката някакво съдържание, Сам Мендес все още вярва в магията на киното. „Империя на светлината“ е доказателството." Питър Дебридж, Variety

„Империя на светлината“е истинско обяснение в любов към киното, която публиката на 27-ия София Филм Фест ще има щастието да види на голям екран - само през март!

Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF