23
Feb
2023

„Превал“ на Михаил Мелтев, „Майор Томпсън – (не)нужният герой“ на Жезко Давидов и „Ваклуш“ на Николай Василев с премиери на 27-ия СФФ


„Превал“ на Михаил Мелтев е филм за достойните хора на село Превала в северозападна България, които не се прекланят нито пред политически и социални несгоди, нито пред природни бедствия. Филм за мистични вярвания и съвремие, за оцеляване и духовност. „Може да сме малко и забравени от всички, ама не се предаваме!”, казват те.

„Привлече ме един очерк на Любомир Йорданов за село, където хората се изправят с брадви, пиратки и пушки срещу градушките. И вярват, че успяват. Стори ми се забавно и някак мистично, но там на място намерихме невероятни хора, любопитни и важни неща”, разкрива мотивацията си да направи „Превал“ Михаил Мелтев. Професор Мелтев е режисьор на игрални и документални филми, сценарист, през годините е бил изпълнителен директор на БНТ, председател на СБФД и председател на УС на „Филмаутор“. Обобщава опита си в няколко книги и множество публикации и го препредава на студентите си в НАТФИЗ И НБУ.

* * * 
Документалният филм на режисьора Жезко Давидов „Майор Томпсън – (не)нужният герой“ разказва за драматичната съдба на британския офицер Франк Уилям Томпсън, убит в България на 10 юни 1944 година. Той е изключителен полиглот, изучавал класическа филология в Оксфорд. През януари 1944 е изпратен в България с цел координация между английското разузнаване и българските партизани – 23-годишният британец участва в акции, организира доставки на оръжие и пари. В битката при село Батулия е заловен и разстрелян… Като студент Томпсън се влюбва в бъдещата голяма писателка Айрис Мърдок и под нейно влияние става член на Английската комунистическа партия. След заминаването му на фронта между двамата започва красива епистоларна любов. Част от написаното в писмата, които си разменят, е представено във филма.

Сценаристи на този документален разказ са проф. д-р Марин Дамянов и Пенчо Ковачев, оператор е Емил Топузов. Във възстановките на филма се снимат студентите от НАТФИЗ Калоян Минев като майор Томпсън и Михаела Гончева като Айрис Мърдок. В последните две десетилетия на ХХ век режисьорът Жезко Давидов твори в Студията за научно-популярни и документални филми „Време“, след което работи на свободна практика. Режисьор е на над 50 телевизионни документални филма, сред които за Fox News и Deutsche Welle.

* * * 
Документалният филм на Николай Василев „Ваклуш“ е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 година и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. „Този филм представя Ваклуш като духовен учител с цялата мащабност на свръх мисленето му, а също така го показва пред публиката и като обикновен човек“, споделя Николай Василев. „Ще видим как духът може да бъде реален, че няма нужда от чудо, за да възприемем светлината му.“

Известен като Учителя на Мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с културно-историческа и религиозно-философска тематика. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, той твърди, че няма страдание, а има развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, той ражда идеята, че няма враг, а събожник – защото всеки човек е един бог в развитие. Опирайки се на тази концепция, той внася предложение в ООН в Хартата за правата на човека да се добави и клауза за защита на душата. Това е една от многото негови идеи, с която изпреварва съвремието, в което още се борим да се спре езика на омразата. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“, в което очертава какъв трябва да бъде човекът на Третото хилядолетие.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 година с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Да бъдеш Майстора“, „Формулата на Тео“, „Гладиатор“ и др. 


Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF