16
Dec
2016

„РАЙ” на Андрей Кончаловски на 21-ия София Филм Фест!

Днес станаха известни деветте филма, избрани от Американската филмова академия в „short list”-а за чуждоезичен Оскар. Най-новият филм на легендарния Андрей Кончаловски, заедно с „Тони Ердман” на Марен Аде, е един от специалните акценти в програмата на 21-ия София Филм Фест (9-19 март 2017).

Премиерата на „РАЙ” беше преди няколко месеца на 73-ия фестивал във Венеция – най-старият подобен форум, който заедно с Кан и Берлин има честта и привилегията да „дава тон” във фестивалния киносвят. Наградата „Сребърен лъв” за най-добър режисьор бе получена от двама творци – Андрей Кончаловски за „Рай” и Амат Ескаланте за неговия филм „The Untamed”.

РАЙ” разказва завладяваща история за съдбите на трима души - Олга, Жюл и Хелмут, чиито пътища се пресичат сред безмилостните разрушения от Втората световна война. Ролите са разпределени между Юлия Висоцка, Кристиан Клаус, Филип Дюкен, Виктор Сухоруков, Петер Курт и др.

В историята има много големи трагедии, повечето от които се загнездват в паметта ни като древни грехове, които не биха могли да се повторят в наши дни. Един от най-ужасяващите моменти в историята на нашето поколение е издигането на власт на нацистката партия в Германия и избиването на милиони хора, които не се вписваха в идеала на нацистите за „перфектния” немски „рай”. Тази варварска жестокост извади на показ най-голямото зло, което се таи в дълбините на човечеството, и макар онази война да е част от миналото, подобни радикални и ужасяващи реалности се случват и днес, застрашават живота на хора в различни държави и сигурността в целия свят... „Рай” е образ-разсъждение върху историята на ХХ век, изпълнена с големи илюзии, погребани в руини; върху опасността от омразата, която властва между хората и отчаяната необходимост от любов, която човечеството трябва да използва в битката си с повсеместното зло...” Андрей Кончаловски

◊  ◊  ◊

ОЧАКВАЙТЕ горещи новини от програмата на 21-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!