27
Feb
2023

„СФФ тийн“ – всички филми в новия конкурс на София Филм Фест

Специалната селекция е на режисьорката
Надежда Косева – седем филма ще се срещнат
за първи път с публиката на 27-ия София Филм Фест


Историите в „СФФ тийн“ са специално подбрани – темите ще развълнуват младите в тийнейджърска възраст и всеки киноман, който отказва да порасне. Куратор на програмата е режисьорката Надежда Косева, а след прожекциите в Дома на киното ще има разговор с публиката, по време на който ще се обсъди видяното със специални гости, темите, начина, по който са поднесени, специфичния киноезик. Програмата е конструирана като съвместен проект на София Филм Фест и КиноКлас и вече представихме част от филмите: 

Откриващият филм „Чуй ме“ ще бъде представен от специалния ни гост – режисьорката Мария Дуза и част от творческия му екип! Български копродуцент на филма е Иван Тонев (Арс Диджитал), а в една от главните роли ще видим Йоана Буковска-Давидова. Единствената прожекция е на 10 март от 18:00 часа в Дома на киното.

„Денят на ябълката“ е филм на иранския режисьор Махмуд Гафари. Филмът има две прожекции – на 14 март от 18:30 часа в Дома на киното и на 29 март от 18:00 часа в Euro Cinema. 

„Ездачи“ е филм на словенеца Доминик Менцей. Филмът има две прожекции – на 12 март от 18:00 часа в Дома на киното и на 26 март от 14:00 часа в Euro Cinema.

„Водите на Пастаза“ е документален филм на португалската режисьорка Инес Алвеш. Филмът има две прожекции в Дома на киното – на 13 март от 18:30 часа и на 8 април от 17:00 часа.

„Изгубеният влак“ е историческа драма, режисирана от Саския Дизинг. Филмът има две прожекции – на 11 март от 17:30 часа в Дома на киното и на 28 март от 18:00 часа в Euro Cinema.

„СФФ Тийн“ включва още пълнометражния дебют „Моят малък свят“ на японската режисьорка Ема Кававада, която има опит като асистент на прочутия Хирокадзу Корееда. Сюжетът проследява трудностите, с които се сблъсква 17-годишната Сария, кюрдска бежанка в Япония. Въпреки доброто ѝ представяне в училище, семейството ѝ се оказва без статут на бежанци и тя трябва да поеме отговорност за по-малките си братя и сестри. Премиерата на филма е на Берлинале 2022, където получава Почетен диплом от журито „Amnesty International“. Единствената прожекция на филма е на 15 март от 18:00 часа в Дома на киното.

Вторият пълнометражен филм на младата режисьорка Флоренсия Уебе „Паула“, създаден в копродукция между Аржентина и Италия, разказва за терзанията на 14-годишно момиче, което мрази тялото си и споделя чувствата си в безбрежното интернет пространство. Фалшивото чувство за съпричастност, което създава анонимността, заслепява Паула и тя избира самотния път, по който булимията и анорексията дебнат като алтернативи в търсенето на самоутвърждаване. Филмът има две прожекции – на 16 март от 20:00 часа в Дома на киното и на 18 март от 14:30 часа в Културен център “G8”.

* * * 
Надежда Косева e режисьор на късометражните филми „Ритуалът“, част от омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“, с премиера на Берлинале Форум '05; „Омлет“, с почетен диплом от Сънданс '09, и „Втори дубъл“, с почетен диплом от Сараево '11. Дебютният ѝ пълнометражен игрален филм „Ирина“ е номиниран за Европейска филмова награда за откритие 2019 и има още над 15 международни и национални награди. През 2018 основава КиноКлас и вече пет години преоткрива света на киното с деца от цяла България. Ето какво споделя тя за селекцията:

„Филмите на програмата „СФФ тийн“ разказват за онзи първи, неизбежен личностен сбълсък със света – понякога тъмен и страшен, понякога светъл и радостен, бунтарски, разтърсващ, болезнен, смел, самотен, свободен. Авторски филми, които заедно с героите водят публиката по сложния път на сързяване, израстване и себеопределяне, за да ни дарят със силата и смисъла да бъдем. Селекцията включва игрални и документални филми от Европа, Азия и Латинска Америка. За финал всички вие, младежите, ще наградите най-добрия филм от програма „СФФ тийн“. Режисьорът-победител ще бъде поканен на церемонията по връчване на наградите на София Филм Фест, като авторът ще се срещне с публиката и ще проведе кратък майсторски клас. А чрез специално организирана томбола трима от гласувалите ще получат пълни акредитации за всички прожекции и събития на 27-ия София Филм Фест

„СФФ тийн“ на 27-ия София Филм Фест – прожекциите са през март!

И не забравяйте, че имаме още специални инициативи, свързани с младата публика – София Филм Фест търси своето Младежко жури! Ако си на възраст до 27 години и искаш да участваш – изпрати ни видео на тема „Киното, което ни свързва“. Очакваме видеата ви на press@siff.bg до 11 март 2023.

Младежкото жури на София Филм Фест избира най-добрия измежду дванайсетте филма от Международния конкурс за първи и втори филм. Прожекциите ще бъдат между 17 и 24 март, а избраният филм ще бъде обявен на Церемонията по връчване на наградите на 25 март в Зала 1 на НДК. 

Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF