21
Feb
2023

„След сезона“ на Иван Панев и „Аромат на липа“ на Сиси Денкова са сред българските премиери на 27-ия София Филм Фест


„След сезона“ е дебютен пълнометражен игрален филм на актьора и режисьор Иван Панев. Сюжетът на тази необичайна любовна история е конструиран около чувствата на чаровна собственичка на малко заведение и стаи за гости в красив черноморски залив. Нейната вяра, че изчезналият любим ще се завърне, разбива сърцето на друг мъж - той се влюбва в Стела, но си тръгва безмълвен, защото не смее да разруши крехкия ѝ душевен мир… 

„Основната тема на филма е за това как една жена не може да преодолее илюзиите си за любовта. Тя предпочита да остане за живее в тези илюзии, вместо да тръгне по нов път и да стигне до свободата си. Оставането в познатото, в топлото, в спомена, изглежда винаги по-безопасно и затова изборът за крачка напред никога не е лек“, разказва Иван Панев преди представянето на неговия филм в програмата на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2022. „Мога да определя „След сезона“ като камерен филм, в който не участват много актьори и в който зрителите няма да се сблъскат с трудноразбираема символика и провокации. Надявам се да хареса на широката българска аудитория и да остави топло чувство в сърцата на всеки“.

Тази история е разказана от актьорите Йоана Буковска-Давидова, Пенко Господинов, Калин Врачански, Красимир Доков, Веселин Анчев; сценарият е дело на Марин Дамянов и Дочо Боджаков, а зад камерата е Христо Генков. „След сезона“ е създаден с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

* * * 
„Аромат на липа“ е дебютният филм на режисьорката Сиси Денкова – първият български игрален филм, създаден изцяло в САЩ. Историята пресъздава премеждията на Стефан – имигрант, който се премества в българския анклав в предградията на Тенеси, а там сякаш всички заговорничат по между си и се опитват да застанат между него и реализирането на вечната американска мечта. Авторката на филма го определя като „драмедия“, но и като арт-хаус филм с елементи на „черна комедия“.

Предисторията започва от началото на българската имиграция и формирането на едно малко общество в град, в който почти няма българи. В търсене на щастие и просперитет, нашите сънародници уважават американския начин на живот, но в същото време се придържат и към българските традиции. Цялата подготовка по филма – създаване на сценария, финансиране, срещи с актьорите, се реализира между 2019 и 2020 година, като през 2021 Денкова осигурява визи за всички актьори - Иван Бърнев, Албена Колева, Тончо Токмакчиев, Йоана Буковска-Давидова, Албена Михова, Рени Врангова, Иван Петрушинов и Георги Златарев. 

„Важно е да говориш езика на актьора, да изградиш доверие, да предвидиш какво очакват от теб, за да се подготвят. По време на снимките те показаха много търпение, чувство за хумор, и най-любимата част за мен - огромно желание, с което вършат работата си“, споделя Сиси Денкова. И добавя: „Зрители на този филм ще бъдат не само емигрантите, но и българите в България. Ние имаме много силен корен, независимо от това къде живеем. Съществува много деликатна връзка между тези, които са заминали и онези, които са останали… Филмът е направен с любов към българина, въпреки въпросите, които задавам – за отношението един към друг, за идеализирането на по-големите и по-силните държави, за нашата идентичност…“


Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF