18
Feb
2020

Българското кино на 24-тия международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Българското кино на
24-тия международен филмов фестивал
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Първите четири години на София Филм Фест бяха свързани с музика. През 1997 и 1998 се случиха първите два Мюзик Филм Фест-а. Всички филми имаха музикален контекст. През 1999 и 2000 фестивалът се преименува на София Мюзик & Филм Фест – кино и музикален фестивал в едно, филмите нямаха ограничения. За първи път фестивалът се нарече международен филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) през 2001. Тогава бе представен един български игрален филм – „Блубери хил“ на Александър Морфов, с което завърши официално фестивалът.

От 2002 българското игрално кино има сериозен дял в програмата на всеки София Филм Фест. Така е и до днес. Стараем се да представим всички произведени игрални филми в България, създадени между два фестивала. С малки изключения сме успявали през годините да покажем почти цялото игрално кино, създавано у нас. От повече от 10 години програмата включва и документални премиери. 

От 2002 до 2020 в програмата Ново българско игрално кино на София Филм Фест са представени на публични прожекции 191 български игрални филма. Отделно са документалните премиери, миноритарните копродукции и класически български филми. От 2003 в програмата на фестивала съществува и традиционният конкурс за български късометражен филм, който през повечето години е подкрепян от ирландското уиски Джеймисън. В тази програма са представени над 210 български късометражни филма.

През 2002 за първи път бяха поканени фестивални директори и програматори, които гледаха на закрити прожекции новите български филми в завършен и незавършен вид. Благодарение на тези прожекции много от новите български филми намериха реализация на престижни международни фестивали. През 2004 година стартира първият копродукционен пазар на София Филм Фест - София Мийтингс. Една от основните му програми е представянето именно на закрити прожекции на новите български филми. Досега в програмата на София Мийтингс са включени и прожектирани пред фестивални програматори 105 български игрални и някои документални филми.

Другата основна програма на София Мийтингс е представянето на проекти за нови игрални филми, които имат потенциал да бъдат създавани в условията на международна копродукция. От 2004 година насам в основните секции за първи, втори и трети филм на режисьора, както и в секцията „банка“ са били представяни 132 български мажоритарни игрални проекти. Много от тях се превърнаха в най-успешните български игрални филми през последните 15 години.

Представянето на българското кино в програмите на София Филм Фест и София Мийтингс е реализирано в тясно партньорство с ИА „Национален филмов център“.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2020 година, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. Основна тема на предстоящия 24-ти международен филмов фестивал е БЪЛГАРСКОТО КИНО. 

24-тият София Филм Фест се открива на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя”


На церемонията по откриване на 24-тия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художника, аниматора, режисьора и продуцента Анри КУЛЕВ за неговия принос към изкуството на киното. В програмата на фестивала е включено представяне на неговия най-нов филм „Имало една война“ („Once Upon a War“).

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. В конкурсната програма участват два български филма: 

„18% сиво“ („18% Grey”) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син;
„Сестра“ („Sister ”) –България-Катар, режисьор Светла Цоцоркова.

Балканският конкурс на фестивала ще включва топ-заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”, които осигуряват наградата за филма победител. През 2020 в този конкурс България ще се представи с третия пълнометражен филм на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Бащата“ („The Father”, България-Гърция).

Новото българско игрално кино в програмата на фестивала почти ще изравни рекорда, който имахме на 22-рия фестивал с 22 игрални филма. Рекорд обаче в досегашната история на фестивала е представянето на 8 премиерни български игрални филма.

Някои от тях ще бъдат показани за първи път в София – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на Илия Костов, участвали вече на фестивала на българския игрален филм „Златната роза“. Своята първа среща със зрителите ще имат откриващия „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, както и пълнометражният режисьорски дебют на актьора Иван Юруков„До последния каприз“. В програмата „Ново българско кино“ ще бъдат представени и българските игрални филми, които са завършени след март 2019 и вече са имали киноразпространение в България или публична прожекция в София. 

Ето кои са те (по азбучен ред):
„18% сиво“ („18% Grey”) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син; 
„В кръг“ („Rounds“), режисьор Стефан Командарев
„Диви и щастливи“ („Wildlings“), режисьор Мартин Макариев
„Доза щастие“ („A Dose of Happiness“), режисьор Яна Титова
„Екшън“ („Action“), режисьор Радослав Илиев
„Завръщане“ („Reunion“), режисьор Ники Илиев
„Засукан свят“ („Twisted World“), режисьор Мариус Куркински
„Имало една война“ („Once Upon a War“), режисьор Анри Кулев
„Котка в стената“ („Cat in the Wall“), режисьори Мина Милева и Весела Казакова
„Можеш ли да убиваш“ („Could You Kill“), режисьор Иван Ничев
„Опърничавите“ („The Stubborns“), режисьор Георги Костов
„Писма от Антарктида“ („Letters from Antarctica“), режисьор Станислав Дончев
„Шибил“ („Shibil“), режисьор Никола Бозаджиев

По традиция международно жури избира един филм от програмата „Ново българско игрално кино“, който да е носител на наградата за „най-добър български игрален филм“ на София Филм Фест. През 2020 журито е в състав: Стефан Лаудин - директор на Варшавския международен филмов фестивал, Ахмед Шауки – програмен директор на международния кинофестивал в Кайро и Гая Фурер, програматор на секцията „Венециански дни“ на международния кинофестивал във Венеция.

Международният документален конкурс традиционно ще привлече едни от най-важните филми през изминалата година. Българското предложение в тази програма е „Пасажери“ („Passengers“) на режисьорите Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Сред българските документални премиери са още най-новият филм на Адела Пеева„Мълчание с достойнство“ със световна премиера, софийска премиера ще имат „Рангел завинаги“ на Коста Биков, „Истории за птици, хора и други чудеса“ на Любомир Халачев и „Недалеч от рая“ на режисьорския тандем Христо Бакалски и Корнел Миглус.

За 18-а поредна година София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Ще бъде присъдена Награда на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от „Доли Медиа Студио“, които се получават от режисьора на филма-победител.

Селекционната комисия в състав Станислав Тодоров-Роги – режисьор, Катерина Ламбринова – кинокритик, и Пенчо Кунчев – режисьор, носител на наградата Jameson за 2019, определи 13-те финалиста в конкурса. Ето ги, подредени по азбучен ред.

 „Бони и Льони“ / Bonnie and Lonnie | България, 2020, 20’ | Реж: Светла Цоцоркова / Svetla Tsotsorkova
 „Внукът на човекоядката“ / His Cannibal Granny | България, 2019, 16’ | Реж: Десислава Николова-Беседин / Dessislava Nikolova-Besedin
 „Да се срещнем вчера“ / Let’s Meet Yesterday | България, 2019, 6’, анимация | Реж: Ива Токмакчиева / Iva  Tokmakchieva
 „Живот“ / Life | България, 2019, 30’ | Реж: Красимир Калушев / Krasimir Kalushev
 „Лист хартия“ / Paper Kite | България, 2019, 8’, анимация | Реж: Ася Кованова / Assia Kovanova
 „Майка“ / Mother | България, 2019, 26’ | Реж: Ивайло Минов / Ivaylo Minov
 „Най-сладкото“ / The Sweetest Thing | България, 2019, 30’, документален | Реж: Борис Мисирков, Георги Богданов / Boris Misirkov, Georgi Bogdanov
 „Нина“ / Nina | България, 2019, 20’ | Реж: Христо Симеонов / Hristo Simeonov
 „Нощна смяна“ / Night Shift | България-Белгия-Франция, 2019, 29’ | Реж: Еди Шварц, Йордан Петков / Eddy Schwartz, Yordan Petkov
 „Среща“ / Father-time | България, 2019, 12’ | Реж: Мартин Илиев / Martin Iliev 
 „Тупик“ / Blind Alley | България, 2019, 20’ | Реж: Олга Колева / Olga Koleva
 „Better Nature“ | България, 2019, 19’ | Реж: Ралица Петрова / Ralitza Petrova
 „Motherland“ | България-Франция, 2019, 14’ | Реж: Кристина Спасовска / Kristina Spassovska

Акцент в програмата на 24-тия София Филм Фест ще бъде специалната прожекция на дигитално възстановения филм „Мера споредъ мера – 3 част“, като неговият режисьор Георги Дюлгеров ще представи премиерно и своята книга „Биография на моите филми“. Дигиталната реставрация на филма е реализирана в „Доли Медиа Студио“.

„Място на снимките – СОФИЯ“ e мулти-събитие, вдъхновено от албума „Камера! Работи. Място на снимките – София” - издание на Българска национална филмотека, финансирано по Програма „Култура” на Столична община. Галерия „Синтезис” ще представи специална изложба с подбрани от нейния екип фотографии от албума, запечатали работни моменти и кадри от емблематични български филми, снимани в столичния град. Изложбата ще бъде открита на 9 март 2020 в Кафе-галерия „Фотосинтезис“ и ще продължи до 4 април. Освен изложбата посетителите ще могат да разгледат и албума. Селекция от пет великолепни български филми, намерили място в албума и в изложбата, ще съпровожда събитието като част от програмата на 24-тия София Филм Фест. Това са „Това се случи на улицата“, реж. Янко Янков, „Инспекторът и нощта“, реж. Рангел Вълчанов, „Рицар без броня“, реж. Борислав Шаралиев, „Бариерата“, реж. Христо Христов и „Софийска история“, реж. Надя Станева. Прожекциите ще са с вход СВОБОДЕН във филмотечно кино „ОДЕОН“. 

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастъри. Имайки предвид това, София Филм Фест ще инициира представяне на най-успешните филми на десетилетието 2010-2019 със специални прожекции в Дома на киното, стартиращи на фестивала и продължаващи до края на годината. Филмите ще бъдат представяни от техните автори на аудитория, състояща се основно от младежи. Първите филми, които ще бъдат прожектирани в рамките на програмата на Дома на киното „Европейско кино за учащи“, са „Жажда“ на Светла Цоцоркова, „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Тилт“ на Виктор Чучков-син и „Ирина“ на Надежда Косева.

На 17-ото издание на София Мийтингс ще бъдат включени отново проекти за нови български игрални филми, както и ще бъдат представени на закрити прожекции филми в незавършен вид.


Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, нашите партньори и спонсори, ще бъде представена на основната пресконференция на 24-тия София Филм Фест, която ще се състои на 27 февруари във Фестивалния пресцентър - зала In the Park.

Следете подробностите на сайта ни www.siff.bg.


Креативният и комуникационен партньор на София Филм Фест е DDB! 


Не забравяйте, че КИНОТО е начин на живот!

ОЧАКВАМЕ ВИ на Кино!
#24SofiaIFF