25
Feb
2020

Два филма с номинация за „Оскар“ в документалния конкурс на 24-тия София Филм Фест


12 от най-важните творби за 2019 ще бъдат оценявани от жури, оглавявано от Виталий Мански.

Отличеният с две номинации „Оскар“ - за международен и пълнометражен документален филм, и едновременно с това най-награждаван филм в Сънданс (голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство), „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) разказва историята на една от последните пчеларки в почти забравено кътче на Европа. Във фокуса на филма е Хатидже Мурадова - тя и възрастната ѝ майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят - половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в „медената земя“… докато едно многодетно семейство не се заселва в близост… Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите в целия свят.

В номинирания за „Оскар“ за най-добър пълнометражен документален филм и отличен с наградата на публиката за най-добър документален филм в Торонто „Пещерата“ (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар, 2019), сирийският режисьор Ферас Фаяд („Last Men in Aleppo“ – също с номинация за „Оскар“) разказва за неясната история на войната в родината си. За обсадените цивилни хора надеждата и безопасността се намират в подземна болница, известна като Пещерата. Там педиатърът и лекуващ лекар д-р Амани Балур и нейните колеги Самахер и д-р Алаа работят заедно с колегите си мъже по начин, който е немислим и в противоречие с потискащата патриархална култура над земята. Следвайки жените, които се борят с ежедневните бомбардировки, хроничен недостиг на доставки и непрекъснато съществуващата заплаха от химически атаки, „Пещерата“ рисува портрет на смелост, устойчивост и женска солидарност, който буди възхищение. Филмът ще има специална премиера във фестивалната програма в партньорство с National Geographic.

„Соло“ (Чехия-Франция-Аржентина-Австрия, 2019) на Артемио Бенки беше представен като „works in progress“ в програмата на София Мийтингс през 2019 и бе селектиран в програмата на Асоциацията на европейските независими кина в Кан. Филмът разказва лична и в същото време универсална история за стремежа към съвършенство на творците през погледа на човек, който черпи сили от собствената си слабост. Главният герой е млад аржентински виртуозен пианист и композитор, който след преживяна преди години криза, е пациент на „Ел Борда“ – най-голямата психиатрична болница в Латинска Америка. Докато работи върху нова композиция, бившето дете чудо и най-обещаващ талант на своето поколение се опитва да преодолее всичко… и да се завърне в концертната зала. 

Отличеният в Сънданс ’19 с наградата за режисура в конкурса за чуждестранен докуменален филм и финалист за наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година „Нерешеният случай „Хамаршьолд“ (Дания-Норвегия-Швеция-Белгия, 2019) насочва вниманието на зрителите към 1961 година и мистериозната катастрофа на самолета на генералния секретар на ООН Даг Хамаршьолд, потеглил към преговори за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго. Шведският генерален секретар на ООН е прогресивен политик, чиято цел е била да не позволи на Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като колониите им там са извоювали независимост. При падането на самолета загиват Хамаршьолд и по-голямата част от екипа му. Повече от 50 години случаят остава неразгадан, докато датският журналист и режисьор Мадс Брюгер не се захваща с едно почти сюрреалистично разследване в търсене на истината. „Това може да се окаже или най-голямата загадка на убийствата в света, или най-идиотската теория на конспирацията“, казва за филма си Брюгер.

„Пасажери“ (2019) на сценаристите-режисьори Здравко Драгнев и Цветан Драгнев е портрет на обикновени хора, които в същото време са необикновени мечтатели. Това е визуален и поетичен разказ за състоянието на нещата в „другия  свят“ на героите, в който те живеят своя по-хубав и по-красив живот. Действието се развива в беден район в Северозападна България край река Дунав. На изоставен кораб приятели празнуват рожден ден. В разговорите за бъдещето и миналото, техните ежедневни трудности и мечти, те разсъждават за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо. Филмът „Пасажери“ е продукция на „Гала филм“ - Галина Тонева и Кирил Кирилов.

„Гьолът“ (Германия, 2019) на сценаристът-режисьор Християна Райкова, българка, която живее и работи в Германия, представлява портрет на микрокосмоса около Гьола - както жителите на Варна наричат красив спа курорт на брега на морето. Герои на филма са няколко редовни посетители на Гьола в „златна“ възраст, а публиката се среща с тях и тяхната реалност. Това е дипломният филм на Райкова, представен в една от програмите на Берлинале 2019.

Определен за най-добър международен документален филм с наградата „Златно око“ от Цюрих 2019, „Колектив“ (Румъния-Люксембург, 2019) на Александър Нанау разказва история, започваща през 2015 година с пожар в нощния клуб „Колектив“ в Букурещ. При трагедията на място загиват 27 души, а повече от 100 са ранени. Румънският министър на здравеопазването обещава, че тежко обгорелите ще получат най-доброто лечение, но в последвалите месеци още дузина ранени умират. Какво не е наред в болниците? Разследващият екип на спортния вестник „Спортурилор“, начело с Каталин Талантан, започва да работи неуморно, провежда акции, анализира данни и получава информации от различни източници.

В „Брус Лий и престъпникът“ (Великобритания-Нидерландия, 2019) Йост Вандебруг, който е и оператор на филма, разказва историята на Нису, бездомно момче, осиновено от „Краля на подземния свят” Брус Лий. Сниман повече от шест години, „Брус Лий и престъпникът“ е съвременен вариант на историята на Оливър Туист. Докато расте в тунелите под Букурещ, Нису започва да осъзнава, че може би „Кралят на подземния свят“ не е идеалният баща и че той трябва да избере между това да остане при бандата на Брус или да живее нормален живот над земята. 

„Движенията на близката планина“ (Австрия-Франция-Нигерия, 2019) на сценариста-режисьор Себастиан Брамешубер е документален разказ за нигерийски механик, рециклиращ резервни части за автомобили в отдалечена част на Австрия. Минало, настояще и бъдеще започват да се преплитат с неговото самотно ежедневие, а на фона на загадъчни обещания за вечно благоденствие изплуват спомени за отдавна изгубено приятелство. На кинофестивала в Хамбург 2019 филмът печели наградата за политически филм, както и Филмовата награда на Виена – почетен диплом на Виенале 2019.

„Аврора“ (Норвегия, 2018) е документален разказ за норвежката изпълнителка Аврора Акнес. На 16 тя вече е известна, напуска училище и следва избора си да бъде артист. Издава албум и се отправя на световно турне. Филмът на сценаристите, режисьори и оператори Бенджамин Лангеланд и Стиан Сервоса проследява пътя на Аврора от момента, в който тя е вече на 18 – пораснала, уверена и изпълнена с решителност да отстоява себе си. Авторите на филма разказват как тя сама продуцира втория си албум, търсейки своята идентичност като музикант и човек в опит да се противопостави на  комерсиалните изисквания на музикалната индустрия. „Аврора“ спечели наградата за най-добър музикален документален филм в Краков 2019.

Копродукцията между Китай и САЩ „Нашата машина на времето“ (2019) е разказ за силата на изкуството и човешките взаимоотношения. Когато влиятелният китайски художник Ма Лянг (известен като Малеон) разбира, че баща му Ма Ке, оперен режисьор в Пекин, е болен от Алцхаймер, той го кани да творят заедно в най-амбициозния му досега проект – вълшебно представление с механични кукли в естествен човешки размер, наречено „Машината на времето на татко“. Докато работят по магичния спектакъл, двамата мъже се надпреварват с времето, спомените и… смъртта. В Трайбека 2019 авторите на филма С. Лео Чиян и Ян Сун са удостоени с наградата за най-добро операторско майсторство на документален филм.

Режисиран от ветерана на холивудския звуков монтаж Мидж Костин, „Игра с вълните: изкуството на звука в киното“ (САЩ, 2019) надниква зад кулисите на филмовата магия в опит да се улови скритата сила на звука в киното и представя  професионалисти, чиито геройски усилия често остават зад кадър. С откровеност и невероятна скромност за изключително трудната си работа говорят велики майстори на звука в киното като Уолтър Мърч, Бен Бърт, Виктория Роуз Сампсън. Филмът предлага среща с легендарните звезди във филмовата индустрия, с които те си сътрудничат – Джордж Лукас, Робърт Редфорд, Кристофър Нолан, Барбра Стрейзънд, Дейвид Линч, Анг Ли и много други.