27
Feb
2017

Един от най-новите акценти във фестивалната програма на София Филм Фест през 2017 година е специалната селекция от филми с „тийн”-теми

Да създадеш филм, който да привлече вниманието на младите зрители, е трудна задача. Да разкажеш история, която да говори на езика на младите, да бъде важна за тях, да ги провокира да мислят и да споделят – това е отговорна задача. През 2017 година екипът на София Филм Фест е селектирал няколко специални заглавия, които са именно такива – любопитни, забавни, интригуващи творби, които могат да бъдат видени единствено през МАРТ. Съветът ни към всички е: не ги пропускайте!

Един от избраните филми е австралийският „Спящо момиче” (2015), представен с голям интерес в програмата на Берлинале „Generation 14 plus” миналата година.  Красивата история, разказана по необичаен начин от режисьорката Розмари Майерс, е своеобразен поглед в сърцето на един тийнеджър, който не иска да се раздели с детството си и с всчки хубави неща в него. 

Освен, че връща зрителите към блясъка и духа на диското през 70-те години, австралийският филм представя историята на 15-годишната Грета Дрискол, на която й е доста трудно да се впише в новия град, в който се налага да живее. Грета е изправена пред сериозно предизвикателство, когато собствената й майка решава да я изненада за рождения ден с тайно парти, на което всички тийнейджърски страхове на Грета се сбъдват и тя се пренася в един еротичен и малко жесток свят, в който трябва да намери себе си...

„Новата австралийска класика „Спящо момиче” със сигурност е различна творба, както за австралийското, така и за киното като цяло. Филмът е нереален и в същото време пленителен, съчетал в себе си действителност и мечти, въздействащ от начало до край”, възкликват зрителите за филма. Той е подходящ за всички възрасти - за онези хиляди хора, които търсят уникално кинопреживяване.


Дори когато нещата изглеждат безнадеждно мрачни, може да се гледа на тях от по-оптимистичен ъгъл – в това ни убеждава белгийският филм „Винсент и края на света” (2016) на режисьора Кристоф ван Ромпей. 

Историята е за едно 17-годишно момче на име Винсент, обсебено от идеята да се самоубие като протест срещу актуалните световни проблеми, един от които е екологията. Шантавата му леля решава да го вземе със себе си във Франция, убедена, че манията на Винсент е породена от строгата му майка. По време на пътуването им обаче Винсент успява да изненада леля си... Любопитен е погледът на режисьора към този сюжет – представен като срамежлива драматична комедия, в която хумористичните моменти стоят съвсем естествено и на място. 


Два от филмите в новата тийн секция на 21-вото издание на София Филм Фест са български. Младата фестивална публика ще се срещне с „18” на режисьора Атанас Христосков, представен с успех на фестивала на българското кино „Златна роза”. 

Режисьорът, който търси и намира вдъхновение в реалния живот и всяка негова клетка, е поверил героите си на млади актьори, с които обича да работи. Филмът е заснет в нощна София, която присъства по специфичен начин - със светлини и рефлекси на мокрите улици, със звука от тъпаните и клаксоните на абитуриентите...

„18” раказва за четирима съученици, избягали от шума и суетата на абитуриентския си бал, които потеглят на  пътешествие-приключение с много опасни завои и любовни страсти. „Децата всъщност са възрастни, но по един много симпатичен и неопетнен от излишна мъдрост начин, - споделя Атанас Христосков. – Май предпочитам тяхната страна, докато развивам историята. Но когато е нужно да я погледна и оформя в нейната цялост, ми се налага да съм възрастен”. 


Другото предложение е най-гледаният български филм за 2016 година - „11А” на Михаела Комитова, който със сигурност ще накара зрителите да се усмихнат - той притежава интересни послания и прекрасен танцов ритъм. Историята е за бившата състезателка по спортни танци и учител Лина Николаева (в ролята Яна Маринова), която приема предизвикателството да бъде преподавател по литература в елитна столична гимназия.

Заобиколена от колегиално недоверие и своенравни ученици, тя бързо разбира, че стандартните методи на работа няма да свършат работа. Благодарение на своя борбен дух и открито поведение, Лина успява да спечели учениците на своя страна. В същото време залата за танци, ремонтирана повече от две години, е готова и дългогодишната й мечта да ръководи собствени групи е на път да се сбъдне. Учениците й обаче отказват да се сбогуват с нея и отправят едно последно предизвикателство, което ще постави Лина пред нова дилема...


Младите, но и всички други зрители на 21-вия София Филм Фест ще могат да гледат най-новата творба на Джон Карни „Sing Street” (част от филмите в рубриката Музикална кутия). Ако досега сте си мислили, че най-великите истории за тийнеждъри се раждат в болка и изолация, то филмът-мюзикъл на Джон Карни ще преобърне представите ви. И ще ви покаже, че една история за порастването може да бъде смешно-трогателна, сърдечна и изненадваща. Всичко това е представено през историята за порастване на едно момче в Дъблин през 80-те години на миналия век, което решава да направи музикална група. Именно така ще впечатли момичето, което харесва! По-големият брат (Джак Рейнър) дава акъл и насоки в развитието на младия групар (Фердя Уолш-Пило) със своите музикални съвети.

Оригиналните песни в стила на 80-те, изпълнени от младия актьор в главната роля, са допълнени от винтидж парчета на „The Clash”, „The Cure”, „Duran Duran”, „Spandau Ballet” и пресъздават по уникален начин силата на музиката, която дава възможност за свободен полет на душите на музикантите... Не пропускайте този забавен тийнейджърски и музикален шедьовър - „Sing Street”, заслужил всичките си суперлативи, награди и номинации! 


„Вратарят” е дело на Гийом Сенез и има в актива си забележителен брой награди – в Локарно е отличен с „Europa Cinemas Label”, в Хамбург му връчват титлата „Млад талант”, във Валета получава наградата на тийнейджърската публика, в Тайпе – наградата на журито, в Торино е определен за най-добър филм. Вечният проблем в създаването на убедителни герои в специфичната възраст между детството и зрелостта е именно този детайл, който ги прави толкова интересни: тийнейджърите са вече достатъчно големи, за да се изправят пред сложни дилеми и емоции, но все още нямат достатъчно опит, за да ги разберат напълно или да се справят с тях. 

Героите на Сенез и неговия съавтор Давид Ламбер са Максим и Мелани, на по 15 години, които внезапно разбират, че са на път да станат родители. Ала вместо да оплаква възможностите, които ще бъдат (евентуално) пропилени с ранната бременност или да възхвалява решението на момчето да се откаже от спортните перспективи за лично развитие в името на чувствата между двамата, „Вратарят” представя деликатно и увлекателно един конфликт, който неизбежно води до узряване на главните герои...


„Волфганг Херндорф е един най-добрите немски писатели. През 2010 г. излезе бестселърът му „Сбогом, Берлин” – приключенската история на двама тийнейджъри, които не успяват да се впишат в заобикалящата ги среда и решават да избягат. С екранизацията се заема най-лемият съвременен немски режисьор Фатих Акин.” Когато в селекция с филми присъства заглавие с подписа на Фатих Акин, това винаги е привилегия – най-вече за публиката, която ще има възможност в София през март да се срещне с най-новата му творба. „Сбогом, Берлин” е пример за перфектно напаснати елементи - изходният материал представя картина на онзи странен момент в живота, когато се опитваш да намериш своя път, а работата по този материал е поета от режисьор, който знае отлично как се прави комедия и как да открие група очарователни млади актьори. Преди всичко това е портрет на лятото, което всички мечтаем да сме имали; с онова заветно пътуване, което предприемаш - млад и свободен - преди да те приземи безмилостната реалност. 13-годишният Маик се чувства невидим: никой не се интересува от него, нито у дома, нито в училището. Един ден той и най-добрият му приятел открадват кола и поемат на пътешествие по знойните асфалтирани улици... „Сбогом, Берлин” е великолепен пример за това колко страхотен и забавен може да е един тийнейджърски филм, направен от истински майстор! Гала-премиерата му в рамките на фестивала е на 17 март, от 20.00 часа в Зала 1 на НДК.

ТИЙН-темата ще предизвика интерес и в „Лъжливи луни” на Филип Джон и „Сняг” на Емре Ердоду от Международния конкурс и други филми от фестивалната селекция.