02
Mar
2022

Фестивални акценти от програмата „Киното днес“ на 26-ия София Филм Фест

Сред вдъхновяващите истории, селектирани в програмата „Киното днес“ на 26-ия СФФ, публиката ще има възможност да види носителя на Гран При от Кан 2021 „Купе номер 6“ на финландския режисьор Юхо Куосманен, познат на българската публика с неговия дебют „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“, спечелил приза за най-добър филм в „Особен поглед“ на Кан 2016. Вторият филм на Куосманен е адаптация по едноименния роман на художничката и писател Роза Ликсом и бе отличен също със специален диплом на Екуменическото жури в Кан. Сюжетът проследява млада финландка, която бяга от загадъчна любовна афера в Москва и решава да се качи на влак до арктическото пристанище Мурманск. Принудена е да сподели дългия път и спалния вагон с руски миньор, а тази неочаквана среща кара обитателите на купе номер 6 да се изправят пред истината за собствения си копнеж за човешка връзка. „Въпреки смразяващия студ, който цари в Мурманск, в отдалечения северозапад на Русия, в тази необичайна романтична история за непознати във влака има чудесна човешка топлина и хумор“, пише „The Guardian“.

* * *
Германският режисьор Андреас Дрезен се стреми да  разкаже историята на мъчителна несправедливост, случила се в Гуантанамо, без да губи надежда в човешкия вид. Най-новият му филм бе номиниран за „Златна мечка“ и получи две „Сребърни мечки“ на Берлинале 2022 – за най-добър сценарий и за най-добра роля (Мелтем Каплан), както и наградата на филмовата гилдия. „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“ разказва историята на турско семейство, живеещо в Бремен – техният най-голям син е изпратен в лагер с обвинение в тероризъм. Непосредствено след атаките на 11 септември 2001, Мурат Курназ прави грешката да пътува до Пакистан на мюсюлманско поклонение, където е профилиран и предаден на американската армия. Възмутена от тази несправедливост, майка му Рабие е готова да премести небето и земята, за да си върне детето. С помощта на адвоката Бернхард Доке тя апелира към администрациите в Германия, Турция и САЩ за основното демократично право на справедлив процес.

Вдъхновен от автобиографията на Мурат Курназ и базиран на личните разговори на режисьора със семейството на Курназ, филмът „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“ хвърля светлина върху конкретен случай на провал на съдебната система. Като разглежда колосалната тема за демократичните ценности през алтруизма на майчината любов, тази история доказва, че самата способност да правиш добро е това, за което си струва да се борим.

* * *
„Аутфит“ е режисьорски дебют на Греъм Мур, носител на „Оскар“ за сценария на „Игра на кодове“ (с Бенедикт Къмбърбач в ролята на Алън Тюринг). Главната роля в „Аутфит“ е поверена на друг носител на „Оскар“ – Марк Райлънс, удостоен със златния воин за ролята му в „Мостът на шпионите“ на Спилбърг. В дебюта на Мур Райлънс е британски шивач, който напуска родината си само с шивашките си ножици и се установява в Чикаго. Причината за неговия успех се дължи отчасти на покровителството от местните гангстери. В една съдбоносна нощ двама убийци почукват на вратата на шивача с молба за услуга. Залозите са високи и преди да се усети, героят на Райлънс е забъркан в смъртоносна игра на заблуди, лъжи и убийства.
„Режисьорският дебют на Греъм Мур е стилен, но начинът, по който той оставя изпълненията да блеснат, прави най-голямо впечатление в този добре направен гангстерски филм“, пише „Варайъти“.

* * *
„Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен не разчита само на силното, авторитетно присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен. Историята представлява наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за един пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, че според него и статистическите данни не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бившия военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост. Филмът получава високи оценки от страна на киноспециалистите и получава четири датски филмови награди от общо 15 номинации. Международната му премиера е в Ротердам през 2021, а след това обикаля филмови форуми буквално в цял свят. Зареждащо с особено напрежение е очакването да видим майсторството на Микелсен в ролята на суров и безскрупулен отмъстител.

* * *
Световната премиера на ной-новия филм на американския независим режисьор Шон Бейкър беше в Кан, след това „Червената ракета“ обиколи Телурайд, Ню Йорк, Лондон, над 50 фестивала в цял свят – и навсякъде е посрещан с интерес. Режисьорът продължава темата за изпадналите маргинали на американското общество - след супер-успешните си „Tangerine“ и „Проектът Флорида“, който Бейкър имаше възможност да представи лично на 22-рия София Филм Фест, авторът усъвършенства умението си да конструира разказа със своя специфичен почерк – зрителите неусетно се превръщат в директни участници в историята и се ражда така жадуваното „съпреживяване“, което всъщност е тайната на истински добрите филми. 

„Червената ракета“ всъщност е човечен портрет, нарисуван с мрачни и забавни краски, на един уникален американски мошеник - застаряваща порно-звезда, и хората в неговия град, които не понасят присъствието му. Всички киноспециалисти са единодушни, че изпълнението на Саймън Рекс в главната роля е „магнетично“ и „истински наелектризиращо“. Бейкър остава верен на стремежа си към автентичност и непосредствен поглед, който постига като дава свобода на актьорите. Филмът е заснет в разгара на предизборната борба между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън през 2016 година и е неизбежно политическата обстановка да бъде част от фона на този сюжет. Ето какво споделя самият режисьор по повод очакванията към неговата творба: „A24 са безстрашни, когато взимат решения за разпространение на филми – според мен те ще посрещнат без резерви всичко, което може да се очаква като реакция към „Червената ракета“… Зная, че засягаме сложни теми и съм сигурен, че някои кадри и епизоди ще предизвикат вълнения. Но това е част от големия разговор за реалността… ще видим как ще бъде приет филма от публиката в Щатите. Осъзнавам, че ще има разделение на мненията и със сигурност ще очаквам доста писма от хейтъри, но това е съвсем в реда на нещата…“ 

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#26SofiaIFF