25
Jan
2023

Фестивални филми с номинации за ОСКАР – какво НЕ бива да пропускате през МАРТ!

СЕДЕМ предизвикателни творби, предпочетени от Американската киноакадемия, са включени в програмата на 27-ия София Филм Фест

„Тар“ на Тод Фийлд със сигурност ще добави още награди към стотиците номинации и призове от цял свят! В този уникален емоционален и провокиращ разказ избухва за пореден път таланта на Кейт Бланшет. Ето какво споделя режисьорът Тод Фийлд: „Сценарият е написан за една актриса – Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят… Привилегията да работиш с творец от такъв калибър е нещо, което не може да се опише с думи. Във всяко едно отношение това е филм на Кейт.“ „Тар“ получи шест номинации – в категориите за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), режисура, актриса в главна роля (за Кейт Бланшет, която почти сигурно получи своя трети Оскар!) и най-добър фим за 2022 година. 

* * * 
В категорията най-добър документален филм сред номинираните творби са носителят на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция 2022 – „Цялата красота и кръвопролитие“ и награденият в Сънданс и Кан „Всичко, което диша“

„Цялата красота и кръвопролитие“ на носителката на Оскар за „Citizenfour“ Лора Пойтрас е портрет на Нанси Голдин, световно известна фотографка и активист, която в края на миналото десетилетие започва кампания срещу фамилия Саклърс – собственици на фармацевтични компании, произвеждащи опиоиди, към които човешкият организъм развива наркотична зависимост. Голдин призовава световните центрове за изкуство – като Гугенхайм, Лувър, Националната портретна галерия в Лондон, музеите Тейт – да не приемат даренията на Саклърс в знак на протест срещу тяхната дейност, чиито резултат е опиоидната епидемия, започнала през 90-те години на ХХ век. 

Грижата за природата и света в който живеем, е основна тема в индийския филм „Всичко, което диша“ на режисьора Шонак Сен, омагьосал журито в Сънданс, което му присъжда Голямата награда за световно кино. Призът за най-добър документален филм от Кан бе връчен на същия творчески екип, конструирал разказ са двама братя, които се опитват да опазят дребните грабливи птици „черна каня“, които живеят в градската среда на Делхи. В импровизираната птича болница в мъничкото им мазе, братята събират хиляди от тези удивителни създания, които ежедневно падат от пропитите със смог небеса над Делхи. С увеличаването на токсичността на околната среда и на градските брожения, връзката между това семейство и птиците оформят поетична картина на колабиращата екология и социалното напрежение…
„Всички живи същества сме едно цяло. Всички заедно дишаме един въздух.“

* * * 
Сред номинираните за най-добър международен филм са носителят на „Златен глобус“ в същата категория, две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации „Аржентина, 1985“, както и вторият фим на Лукас Донт „Близо“, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят.  

„Аржентина, 1985“ е вдъхновен от истинската история на прокурорите Хулио Страсера и Луис Морено Окампо, които дръзват да разследват най-кървавата аржентинска военна диктатура. Извън обхвата на все още силното военно присъствие, в условия на неукрепнала демокрация, Страсера и Окампо  формират млад екип юристи, който влиза в неравна битка. Подложени на непрекъсната заплаха, те се състезават с времето, за да постигнат възмездие за жертвите на режима.

Филмът на Лукас Донт е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент. Историята проследява Лео и Реми – те са 13-годишни и са най-добри приятели. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. „Близо“ е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

* * * 
В специалната категория филми, номинирани за Наградата на публиката LUX, които по традиция всяка година получават вниманието на зрителите в програмата на София Филм Фест, попада и „Идиотският триъгълник“ на Рубен Йостлунд. Носителят на голямата награда „Златна палма“ от Кан 2022 е безмилостна сатира на съвременното общество, която от първата си среща с публиката предизвиква безкрайни дебати. Филмът е номиниран в три категории – за оригинален сценарий, режисура и най-добър филм.

* * * 
Единствената номинация, която получи най-новият филм на Сам Мендес „Империя на светлината“, е за виртуозността на Роджър Дийкинс – легендарен оператор с 15 оскарови номинации и два златни война, който твори със светлина и камери вече пето десетилетие, има 88 филма, 179 награди и 174 номинации и е работил с режисьори като братя Коен (12 техни филма!), Дени Вилньов, Едуард Зуик, Мартин Скорсезе, Дейвид Мамет, Стивън Долдри, Рон Хауърд, Агнешка Холанд, Франк Дарабонт, Майкъл Радфорд.

Не пропускайте номинираните за ОСКАР филми в програмата на 27-ия София Филм Фест – на голям екран, само през март!


ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF