24
Jan
2023

Кейт Бланшет в „ТАР“ на Тод Фийлд и „Мълчаливите близначки“ на Агнешка Смочинска – специални акценти в програмата на 27-ия София Филм Фест


Полската режисьорка ще бъде
член на Международното жури

Буквално преди няколко дни Мартин Скорсезе сподели пред IndieWire, че след като е видял „Тар“, облаците, в които е обвито бъдещето на киното, са се разсеяли! Надали има по-сериозно признание за новата творба на Тод Фийлд, вече удостоена с наградата за най-добра актриса във Венеция 2022, „Златен Глобус“ за най-добра актриса в драматичен филм, повече от 50 награди и над 200 номинации от различни филмови форуми в цял свят. Няма колебания – Кейт Бланшет извайва своята поредна несравнима роля, която вероятно ще ѝосигури трети златен воин от Американската киноакадемия.

„Тар“ е разказ за световно известния диригент Лидия Тар. Предстои ѝ издаването на нова книга и живо изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер, която ще ознаменува върха на нейната впечатляваща кариера. През следващите седмици обаче на бял свят излизат „призраци“ от миналото на Тар и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.

След опита, които трупа през 80-90-те години на ХХ век като актьор, Тод Фийлд пише сценариите и режисира два пълнометражни филма в новия век – „В спалнята“ (с пет номинации за „Оскар“) и „Малки деца“ (с три номинации за „Оскар“). Шестнайсет години по-късно, Фийлд поднася за първи път в конкурсната програма във Венеция експлозивния „Тар“

* * * 
Най-новият филм на полската режисьорка Агнешка Смочинска „Мълчаливите близначки“ стартира от програмата „Особен поглед“ на Кан. Филмът проследява истинската история на Джун и Дженифър Гибънс – еднояйчни близначки, израснали в Уелс, като част от единственото цветнокожо семейство в малък град. Двете отказват да общуват с други хора освен помежду си. Те измислят свой собствен език и изпадат в кататония, когато не са заедно. След вандалска проява, провокирана от американско момче, което и двете боготворят, тийнейджърките са изпратени в печално известна психиатрична клиника, където сa изправени пред избора да се разделят и оцелеят или да умрат заедно.

„Летиша Райт и Тамара Лорънс са удивителни като двете сестри, недопускащи никого в своята реалност и тотално изолирани от света. Талантливата полска режисьорка Агнешка Смочинска се противопоставя на клишето „филм на седмицата" с тази неравна, но дръзко експресивна биографична творба, посветена на близначките Гибънс,“ – пише Гай Лодж за Variety. Филмът получава наградата за най-добро актьорско изпълнение, присъдена на Райт и Лорънс от Британските независими филмови награди, а на Полския филмов фестивал в Гдиня „Мълчаливите близначки“ е удостоен с четири приза, включително е голямата награда „Златни лъвове“ за най-добър филм. 

Агнешка Смочинска, чийто дебютен пълнометражен филм „Дъщерите на дансинга“ беше в конкурсната програма на София Филм Фест през 2016 година, ще представи лично „Мълчаливите близначки“ в София и ще бъде член на Международното жури, което ще присъди наградите на 27-ия София Филм Фест! 

Срещата с най-новите филми на Тод Фийлд и Агнешка Смочинска е в програмата на 27-ия София Филм Фест, на голям екран - само през март!


Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF