10
Feb
2022

Музикалната драма „Жири“ на дебютантката Петя Йосифова-Хънкинс – с премиера на 26-ия София Филм Фест

Новият български игрален филм „Жири“ (2021) е поетичен разказ за израстването на едно поколение и за стремежите на съвременните млади хора у нас. 

„Жири“ е  щура история, пълна с любов и музика (и наркотици), в която се срещат много ексцентрични персонажи, а трима отдадени на любовта приятели попадат в музикален любовен триъгълник и се впускат в „маратона“ на времето. „Този сценарий е написан по самите актьори,” - споделя в свое интервю неговият автор Николай Георгиев. Работата по текста продължава 4 години, а впоследствие съвсем естествено филмът се превръща в музикална драма, като сценаристът е успял да вплете елементи от реалния живот в своя разказ. Главният герой – Жири, се включва като участник в градския маратон и тичайки пораства, намира любовта си, попада в театъра. Междувременно в един софийски бар група момичета и момчета също търсят любовта – и я намират по свой начин. 

Сюжетът се фокусира върху стремежите на младежите в нашето съвремие, пред които големият град отваря безброй възможности за реализация. По пътя на своето развитие историята разкрива различни истини за героите, нетърпеливи да видят себе си в различните сфери на живота. Младите хора търсят контакт и възможност за общуване не в социалната мрежа, а в реалния живот – на улицата, в театъра, сред природата.

Главните роли са поверени на студенти от театър-лаборатория „Алма Алтер“ - Георги Арсов, Валерия Димитрова, Симеон Василев, а второстепенните роли са изиграни от по-известни актьори, сред които Елена Петрова, Борислав Чучков, Никола Додов,  Кирил Хаджиев-Тино и др. Във филма има и много музика, дело на Иво Димчев, Константин Кучев и Георги Арсов. Оператор на филма е Иван Тонев, а продуценти са Иван Тонев и „АРС Диджитал студио“.

„Жири“ е своеобразна реплика към първия филм на Николай Георгиев като сценарист и режисьор „Жирафчето“ (1988), създаден по едноименния роман на Иван Арнаудов, с който печели наградата на Интервизия. Няколко десетилетия по-късно реалността е различна и житейските уроци, които трябва да научат младите поколения, са съвсем различни.

Режисьорката на филма Петя Йосифова-Хънкинс е завършила магистърска програма по изкуства и съвременност и е доктор по история на изкуството в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ сценично синтетично изкуство. Петя Йосифова е актриса и експерт по мениджмънт и продуцентство в областта на изкуството и културата. Има опит в провеждането на различни курсове и уъркшопи, свързани с хореография и авторски театър; тя е и заместник-директор и хореограф на университетския театър „Алма Алтер“. В работата ѝ като режисьор ѝ помага опитът като актриса и ръководител на проекти в Театър-студио „4xC“ и ДСВТ, Габрово.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#26SofiaIFF