18
Mar
2017

НАГРАДИТЕ на 21-вия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

21-вият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 170 филма от 55 държави. Над 300 бе броят на международните гости през 2017 година, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. 

На 18 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав: 

Кристи Пую (Румъния) – режисьор, прдседател на журито 
Манфред Шмид (Германия) – филмов експерт 
Дебора Кара Ънгър (Канада) – актриса
Анжела Недялкова (България) – актриса 
Елица Петкова (България-Германия) – режисьор

РЕШИ:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, се присъди на филма „Безбог” (България-Дания-Франция) на режисьора Ралица Петрова

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО беше присъдена на филма „Последното семейство” (Полша) на режисьора Ян П. Матушински. 

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъди на Нана Еквтимишвили и Симон Грос за филма „Моето щастливо семейство” (Германия-Грузия-Франция). 

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ на журито (Special Mention) беше присъден на Миа Петричевич за ролята й във филма „Стига си ми гледал в чинията” (Хърватия-Дания).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6 000 евро, беше присъдена на филма „Дрехи” (България) на режисьора Веселин Бойдев

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ на журито (Special Mention) в конкурса за Наградата Jameson бе присъден на филма „Пътуваща страна“ (България) на режисьорите Весела Данчева и Иван Богданов.


LIDL НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА беше определена от вота на зрителите! Българската публика гласуваше за филми от специалната селекция в програмата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – и победител е „Sing Street” (Ирландия-Великобритания-САЩ) на режисьора Джон Карни.

LIDL НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за най-добър български филм беше връчена на „Асансьор за пациенти” (България) на режисьора Иглика Трифонова.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Тонислав Христов (режисьор, България-Финландия) и членове Евгений Гиндилис (продуцент, Русия) и Андрей Танасеску (фестивален програматор и режисьор, Румъния) на филма „Буря” (Мексико) на режисьора Татяна Хуезо.  

Документалното жури присъди и един ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) - на филма „Пустиняци” (България) на режисьора Цветан Драгнев.

НАГРАДАТА „ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател Стефан Лаудин (фестивален директор, Полша) и членове Стефан Ухрик (фестивален директор, Словакия) и Стефан Вълдобрев (актьор, композитор и режисьор, България), на филма „Слава” (България-Гърция) на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Тъмносветло” (Турция-Германия-Полша-Франция) на режисьора Йешим Устаоглу.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на филма „Слава” (България-Гърция) на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури в състав Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина) и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан), се присъди на филма „Безбог” (България-Дания-Франция) с режисьор Ралица Петрова.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Кристина Стоянова (Канада), Масимо Леки (Италия) и Боряна Матеева (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Реквием за госпожа Й.” (Сърбия-България-Македония) с режисьора Боян Вулетич.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „Блокът на младоженците” (Турция-Великобритания) на режисьора Илкер Савашкурт.

На 21-вото издание на международния София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

СТОЯНКА МУТАФОВА, актриса (България)
АГНЕШКА ХОЛАНД, режисьор (Полша)
ДЖОН САВИДЖ, актьор (САЩ)
АДЕЛА ПЕЕВА, режисьор (България)

Основен медиен партньор съорганизатор на фестивала е Българската Национална Телевизия.

На 14-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ: 

За втори път филмовото студио „Ню Бояна” връчи Голямата награда „Дани Лърнър” на София Мийтингс за най-добър проект в основните секции. Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи един от проектите с награда в размер на 50 000 евро в услуги и чек за 5 000 евро. Наградата се присъди на проекта THE TENTMASTER'S DAUGHTER (Великобритания), представен от режисьора Изабел Андертън и продуцента Кристин Хартланд

За първи път през 2017 година генералният спонсор на София Филм Фест LIDL България връчва награда на стойност 3 000 лева на най-добрия български проект, който беше избран от професионално жури в състав Раймонд Гьобел (продуцент, Пандора Филм, Германия), Зейнеп Озбатур Атакан (продуцент, Зейно Филм, Турция) и Габриеле Бруненмайер (сценарен консултант, Германия). Наградата се присъди на JANUARY (България), представен от режисьора Андрей Паунов и продуцента Ваня Райнова.

Наградата на Focusfox Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро в услуги за пост-продукция се присъди на проекта LOVE YOUR NEIGHBOUR (Израел), представен от режисьора Шарон Бар Зив и продуцента Марек Розенбаум.

Наградата на EastWest Filmdistribution – консултиране на сценарий със Стивън Голдсмит, сценарист и „скрипт-доктор” (Ирландия-САЩ) на стойност 5000 евро се присъди на проекта ONE AND A HALF PRINCE (Румъния) представен от режисьора Ана Лингу и продуцента Ралука Падурару

Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) – 5 000 евро за едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул или Анталия и възможност за представяне пред турски продуценти получи проекта DUST (България), представен от режисьора Ралица Петрова и продуцента Поли Ангелова.