18
Jan
2016

Новият филм на Хулио Медем и Пенелопе Круз „Ма ма” с гала прожекция на 20-ия София Филм Фест

Дългоочакваното киносътрудничество между Хулио Медем и Пенелопе Круз ще имате възможност да видите в новата испанска кино продукция „Ma мa” (2015), която ще бъде представена на 20-ия международен филмов фестивал Филм Фест (10-20-31 март 2015).

Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, „Ма ма” представя историята на Магда (Пенелопе Крус), на която й предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира,че има рак на гърдата. Въпреки периодът, изпълнен с трудни житейски моменти, Марта е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда...

„Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика, не само защото е първият филм на Хулио Медем след 5 годишно затишие в кариерата му, но и заради сериозната заявка на въздействаща трагикомедия. Филмът има номинации за нагарди „Гоя” в  категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

Роденият през 1958 година в Сан Себастиан режисьор е познат на българските зрители с предишните си хитови филми, между които „Любовниците от полярния кръг” (1998) и „Сексът и Лусия” (2001). Първите си късометражни филми Медем снима със Super 8 камерата на баща си, след което става обещаващ лекоатлет, но се дипломира като лекар. Той зарязва всичко това и се посвещава изцяло на киното – годината е 1992, когато се ражда дебютът му „Крави”. Неговият втори филм „Червената катерица” (1993) го превръща в сериозна фигура в испанското кино и кара светило като Станли Кубрик да го препоръча на Стивън Спилбърг за режисьор на „Маската на Зоро”, но Хулио Медем... отказва. Третият му филм „Tierra” (1996) е представен успешно в Кан, а „Любовниците от полярния кръг” (1998), представен в конкурса във Венеция, става абсолютен боксофис хит в родната Испания – с над 1 милион зрители!

През 2001 година режисьорът прави хитовия „Сексът и Лусия”, който се превръща в трамплин за кариерата на актрисата Пас Вега. Следват „Chaotic Ana” (2007) с Шарлот Рамплинг, „Стая в Рим” (2010) с Елена Аная и колективния проект-омнибус „Седем дни в Хавана” (2012), докато се стигне до „Ма ма” (2015).

Името на Хулио Медем – един от най-оригиналните режисьори на територията на новото испанско кино, е сигурен знак за вълнуващи срещи. А когато до неговото име стои и това на страхотната актриса Пенелопе Крус – магнетичното привличане е сигурно!

Очаквайте още новини за 20-ото издание на фестивала!