13
Jan
2016

ПРЕГЪРНИ КИНОТО с Наградата ДЖЕЙМИСЪН

За 13-а поредна година ДЖЕЙМИСЪН ще връчат награда в размер на € 6 000 в конкурса на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ за късометражно кино - Jameson Short Film Award

Окончателният брой филми, които кандидатстваха през 2016 година за наградата JAMESON, са 95. А ето и селекционерите, които поеха важната задача да изгледат ВСИЧКИ тях и да предложат НАЙ-ДОБРИТЕ 12 ОТ ТЯХ пред авторитетното международно жури на фестивала.

Ивайло Христов е сред най-обичаните български тетрални и кино актьори, но той е и режисьор, както и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Роден е на 10 декември 1955 година в София. Завършва ВИТИЗ през 1980 в класа по актьорско майсторство на проф. Сашо Стоянов. По разпределение работи в Държавния театър в Сливен до 1985, а след 1986 година е в Театъра на българската армия. Играе и на сцената на столичния Театър 199, където се изявява като режисьор. Публиката го помни с роли в пиесите „Господин Пунтила и неговия слуга Мати”, „В очакване на Годо”, „Секс, наркотици и рокендрол”, „Вишнева градина”, „Женитба” и много други. Като режисьор е поставял „Случайната смърт на един анархист”, „Секс, наркотици и рокендрол”, „Ножица трепач”, „Подземни тайни” и „Нощта на рокендрола”. В НАТФИЗ, където е асистент от 1992 година в класа на проф. Стефан Данаилов, е поставял пиесите „Опера за три гроша” и „Буре барут”.

Проф. д-р Ивайло Христов е и един от основателите на театралната награда АСКЕЕР. Режисьорският му кинодебют е „Емигранти” (2002), в съавторство с Людмил Тодоров; като режисьор и сценарист е създател на филмите „Приятелите ме наричат Чичо” (2006), „Стъпки в пясъка” (2010), а през 2015 година най-новият му филм „Каръци” получи престижната голяма награда на Московския филмов фестивал „Златен св. Георги”, както и наградите за най-добър филм и актриса на фестивала на българския игрален филм „Златна Роза” 2015.

Актрисата Маргита Гошева e позната на българските зрители от работата й в театъра, както и с главната роля в един от най-награждаваните български филми от последните години – „Урок” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Маргита завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Надежда Сейкова и асистент доцент Веселин Ранков. Актрисата дебютира в киното през 1996 година в съвместния проект на Георги Дюлгеров и Светослава Овчаров – „BG”, участва в „Емигранти” (2002) на Ивайло Христов и Людмил Тодоров, „Разследване” (2007) на Иглика Трифонова, „Три дни в Сараево” (2014) на Николай Тодоров, „Къде е Маги?” (2012) - тв сериал и др. След 16 години на сцената, Маргита Гошева има 23 роли в 9 различни театрални трупи, а благодарение на „Урок” вече е стигнала до публиката в много страни по света, като сред множеството награди се открояват тези за най-добра актриса от фестивала в Анже (януари 2015), както и същата награда от Вилнюс (април 2015).

Продуцентът и режисьор Илиян Джевелеков е роден на 10 май 1966 година в Пловдив. Учи психология в Софийския университет и завършва кино и ТВ режисура в НАТФИЗ в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентската програма “Ку-Ку”. През 2001 Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров създават продуцентската компания „Мирамар Филм”, която днес се нарежда сред водещите създатели на документални и игрални филми, а също и на телевизионни реклами в България. Хитовият филм на Явор Гърдев „Дзифт” (2008) е продуцентски дебют на Илиян Джевелеков в игралното кино, а „LOVE.NET” е неговият режисьорски дебют. Филмът има над 200 000 зрители и се нарежда в топ 10 класацията на най-добрите боксофис постижения на български филми у нас през последните 20 години. Филмът е продаден в САЩ, както и в много европейски държави.

Анита Димитрова е журналист с над 20-годишен опит в сферата на културата със специално отношение към киното. Родена на 22 март 1976 година в град Велико Търново; следва „Връзки с обществеността” във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, но избира журналистиката пред PR-a и рекламата. През 1994-1997 г. е репортер във в. „24 часа“, а във вестник „Сега” работи от основаването му в края на 1997 г. до днес. Паралелно с това през годините е писала за кино (и понякога на други теми) в списанията „Club Z”, „Жената днес”, „Една седмица в София”, „Плейбой”, „AmCham Bulgaria Magazine”, сайтовете SofiaLive и OperationKino. От 2002 до 2008 година е и сценарист на развлекателното седмично шоу „Елит” по БНТ.

Антония Милчева е миналогодишният носител на наградата Jameson, създател на филма „Гинка”. Антония e родена през 1984 година във Видин. Завършила е кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров в НБУ през 2013 г. Сценарист, режисьор и монтажист на „Гинка“ (2014), „Линда” (2012), „Трети срещи от новия вид” (2011), „Рожден ден” (2010). Работила е като асистент на проф. Георги Дюлгеров, а също и като монажист на филма му „Буферна зона”.

През февруари ще бъдат обявяни 12-те претенденти за голямата награда, а международното жури на юбилейния 20-ти София Филм Фест ще посочи победителя.

Създадена преди 16 години, наградата JAMESON продължава да бъде сериозна мотивация за българските кинорежисьори. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската Асоциация на филмовите фестивали, Jameson Short Film Award първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година.

В последните няколко години призът Jameson се връчва само в България и Ирландия.