04
Feb
2024

Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска представя на София Филм Фест най-новия си филм „Жената от …“


Малгожата Шумовска, една от знаковите фигури в съвременното полско кино, ще представи лично през март най-новия си филм „Жената от…“, получил преди няколко месеца номинация за „Златен лъв“ и овации от публиката и критиката във Венеция. Творчески партньор на известната режисьорка, сценаристка и продуцентка в работата по този проект е Михал Енглерт.

Съвместната им кинотворба проследява 45-годишната борба на една жена да намери личната си свобода. Със загадъчното заглавие „Жената от…“ Малгожата Шумовска се завръща от магическата сатира на „Вече няма да вали сняг“ (2020) към острия социален реализъм, разказвайки за едно пътуване, продължило половин живот, за сериозни жертви и упорито отстояване на позиции. Историята проследява промяната в Анджей, съпруг и баща в малък полски град, който изпитва полова дисфория – конфликт между физическия пол по рождение и полът, с който човекът се идентифицира. По-голямата част от действието се развива в последните две десетилетия, като в централната роля влиза Малгожата Хаевска, а нейната героиня постепенно става известна като Аниела. Подобно на много други драми, фокусирани върху строго специфична общност и разработени на базата на обширни интервюта, „Жената от...“ е искрен и трогателен разказ за смелост и оцеляване – не само заради решителния път на главната героиня през трудностите към личната еманципация, но и заради степените на постепенно приемане от страна на хората, които тя обича.

„Състрадателният поглед на „Жената от …“ и вълнуващите актьорски изпълнения в него го превръщат в светъл прозорец към признаването на пола в една неприспособима среда“, пише в ревюто си „Варайъти“.

Със своя филм „Лице“, показан на 23-ия София Филм Фест, Малгожата Шумовска затвърждава силното си присъствие сред ярките имена в съвременното европейско кино. Творбата ѝ носи наградата на журито „Сребърна мечка“ на Берлинале през 2018 година. Шумовска получава признание на престижния световен кинофорум още през 2015 с „Тяло“, който печели наградата за режисура. Филмът ѝ „Леки момичета“ с Жулиет Бинош се разпространява в над 40 държави по света, а „33 сцени от живота“ получава специална награда на журито „Сребърен леопард“ в Локарно. Награда „Теди” от „Берлинале“ е присъдена на „В името на...“, а още първите филми на режисьорката „Щастлив човек“ и „То“ получават номинации за „Открития на годината” на Европейските филмови награди.

Гостуването на Малгожата Шумовска и представянето на филма „Жената от...“ са в партньорство с Полския институт в София.

* * *
ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#28SofiaIFF