05
Mar
2023

Три изпълнени с адреналин филма в програмата „Екстрийм“ на 27-ия София Филм Фест



„Живея, за да катеря. Катеря се, за да се чувствам жив“ – това е мотото на тридесетгодишния чешки алпинист Адам Ондра. Той е един от най-добрите съвременни катерачи – виртуоз, който е преодолял най-трудните скални маршрути в света. Емблематичният спортист започва своя път на тригодишна възраст, а днес всяко негово изкачване е мотивирано от стремежа към победа над всички трудности, които крият опасните маршрути. Документалният филм на Ян Шиманек и Петр Заруба „Адам Ондра: До краен предел“ проследява подготовката за дебюта на Ондра в скалното катерене на Олимпийските игри в Токио. В тази история прави впечатление комерсиалният натиск от страна на средствата за масова информация и от страна на публиката, която жадува зрелища, независимо от това дали във фокуса попадат личният живот или самият спорт. 

Още един разказ проследява предела на човешките възможности – „Йонас Дайхман – Да преминеш границата“, дело на режисьора Маркус Вайнберг. Авторът на филма в миналото се е занимавал професионално със състезателно колоездене. Най-новият му документален филм е номиниран за Наградата на публиката и за приза „Свободен дух“ на фестивала във Варшава. Камерата проследява любителя на приключения и многократен световен рекордьор Йонас Дайхман, който реализира най-зрелищния и най-дълъг триатлон за всички времена: околосветско пътешествие с начална и крайна точка Мюнхен, в което са включени 460 километра плуване, 21 000 километра колоездене и 5000 километра бягане. Героят на филма започва пътуването си в разгара на пандемията Covid-19. Маршрутите са затворени през нощта, а преминаването на границите се превръща в подвиг на духа, който го изправя пред непредвидени предизвикателства. 

Документалният разказ „Извън релсите“ на режисьора Питър Дей проследява трансформацията на двама майстори на зрелищни каскади и паркур, които бленуват за слава благодарение на популярността си в социалните мрежи. Но когато се сблъскват със смъртта на близък приятел, емоционалните последствия може би са способни да извадят и двамата извън релси. Филмът е фаворит на фестивала „DocEdge“, където печели голямата награда; Британските независими филмови награди го номинират за приза „Откритие“; фестивалът във Варшава го номинира за наградата „Свободен дух“, а от Солун е с номинация за „Златен Александър“ в конкурсната програма. 

Не пропускайте адреналиновото документално кино  в програмата на 27-ия СФФ!

Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF