02
Mar
2023

Всички филми в Балканския конкурс на 27-ия София Филм ФестВече представихме част от творбите в Балканския конкурс на София Филм Фест, а международното жури през 2023 година, което ще ги оценява, е в състав – режисьорите Костадин Бонев и Георги Овашвили, и сценариста и филмов експерт Хана Циелова. Общо филмите в конкурса са 12. България ще бъде представяна с носителя на „Златна роза“ за най-добър филм – „Майка“ на Зорница София; представихме вече номинираният за Наградата на публиката LUX най-нов филм на Емин Алпер „Изпепеляващи дни“, дебюта на Юрай Леротич „Сигурно място“, най-новите филми на Паул Негоеску „Мъже на делата“, на Пиер Жалица„Ден на труда“, на Теона Митевска „Най-щастливият човек на света“ и на Йозджан Алпер„Черна нощ“. Ето и останалите заглавия в конкурсната програма:

Премиерата на дебютния филм „Виждали ли сте тази жена?“ на режисьорите Душан Зорич и Матия Глушчевич бе в в независимата, специална програма „Седмица на критиката“ във Венеция, а на фестивала на световното кино в Банкок спечели наградата за най-добри режисьори. Сюжетът на копродукцията между Сърбия и Хърватия пресъздава опитите на една жена на средна възраст „да излезе от кожата си“ чрез три различни житейски възможности, които ненадейно изникват пред нея.

Представен за първи път в програмата на кинофестивала в Солун, съвместният филм на режисьорите Корина Аврамиду и Кириакос Тофаридес „Иман“ преплита в разказа си три истории, посветени на търсенето на изкупление – действията на героите им бележат разликата между живота и смъртта, а съдбите им са предопределени от действия в миналото, от чувство за безмерна вина, от усещане за непреодолима самота… 

Отново вината е един от основните двигатели в новия филм на Иван Герголет „Мъжът без вина“, представян като проект на копродукционния форум София Мийтингс. Историята пресъздава терзанията на една всеотдайна и чувствителна болногледачка, която е подтикната от собственото си страдание и се надява да отмъсти на виновника за смъртта на собствения ѝ съпруг и други негови колеги-работници. Премиерата на филма, съвместна продукция между Словения, Италия и Хърватия, е на фестивала в Талин. 

Носител на наградите на публиката за най-добър гръцки филм, на гръцкия филмов център – за най-добър дебют, на младежкато жури – за най-добър пълнометражен филм от фестивала в Солун, „Черен камък“  на Спирос Яковидес разказва за отчаяна майка, която с помощта на гръцки таксиметров шофьор от африкански произход се опитва да намери своя изчезнал син. По думите на самия режисьор, неговият филм е „поглед към една съвременна гръцка трагедия – в тази история се отразяват обществото и страната, намиращи се в разпад“.


Вторият пълнометражен филм на Стефан Константинеску „Човек и куче“ е копродукция между Румъния, България, Швеция и Германия. Сюжетът проследява трансформацията на обсебващото чувство на ревност, която обзема румънски емигрант – той решава да напусне работата си в чужбина, да се завърне у дома и въпреки липсата на доказателства, да започне собствено разследване, което не е ясно къде ще приключи… „Човек и куче“ е представян като проект на София Мийтингс, а миналата година се срещна с публиката на фестивалите в Гьотеборг, Клуж и Торино.


Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF