02
Apr
2018

Очакваме КАНДИДАТИ за МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ във ВЕНЕЦИЯ! Удължен срок до 24 април!

               

ТИ ИСТИНСКИ КИНОМАН ЛИ СИ?

ОБИЧАШ ЛИ ДА СПОДЕЛЯШ ЛЮБОВТА СИ 

КЪМ КИНОТО С ХОРАТА ОКОЛО ТЕБ?

МЕЧТАЕШ ЛИ ДА ОТИДЕШ НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ 

ВЪВ ВЕНЕЦИЯ?

„28 ПЪТИ КИНО“ ще превърне мечтата ти в РЕАЛНОСТ!


Поредна година шансът е на страната 
на киноманите от „София Филм Фест за УЧАЩИ” – 
младежкото жури във Венеция ги очаква!

През 2018 година Домът на киното отново е избран от Европа Синемас да участва в селекцията на Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския!

„28 ПЪТИ КИНО“ кани 28 млади киномани (по един участник от всяка държава на Европейския съюз) да се включат като членове на журито в секцията „Giornate degli Autori“ на филмовия фестивал във Венеция през 2018 година!

Кой може да участва?
•  Киномани на възраст между 18 и 25 години;
•  Необходимо е отлично владеене на английски език (четене, писане, говорене) за участие в обсъжданията на филмите с киноспециалисти и колеги; 
•  Добра подготовка и владеене на писмената реч с цел публикации на ревюта, писане на блог-статии.

Как се кандидатства?
• Трябва да бъде изпратено видео селфи на АНГЛИЙСКИ език, с продължителност не повече от 30 секунди, в което кандидатите се представят – как се казват, от кой град и коя държава са. Видеото трябва да е във висока резолюция (Full HD: 1920 x 1080 px), с отличен звук. Започнете видеото с „Киното за мен е…“ Направете го забавно и оригинално!
Може да проверите как са се справяли кандидатите от миналата година във Vimeo КАНАЛА на Europa Cinemas

•  Трябва да бъде изпратен формулярът за кандидатстване (ще го откриете на сайта siff.bg, в новината за 28 ПЪТИ КИНО!), попълнен на английски език, на адрес press@siff.bg с тема на писмото VENICE Young Jury 2018, до 24 април 2018, 20:00 часа. 

Какво се случва с избраниците?

Получават самолетен билет за Венеция; настаняват ги на Лидо, в непосредствена близост до залите на фестивала; получават акредитация, която им осигурява приоритетен достъп до прожекциите на филмите във „Венециански дни”. 

В А Ж Н О! Избраниците трябва да са на разположение:

• да присъстват във Венеция от 28 август (вторник) до 9 септември (неделя) 2018 година;
• да участват като член на Младежкото жури, оценяващо филмите в селекцията „Венециански дни”;
• да изгледат всички филми, представени във „Венециански дни” и състезаващи се за Наградата LUX за 2018 година;
• да участват в кръгли маси, обсъждания и дискусии със създателите на филмите и други гости;
• да се включат в списването на блог, който е специално разработен за това събитие, както и да пишат рецензии, които може да бъдат публикувани в уебсайтове на медийни партньори на фестивала;
• да се включат в писането на постове за социалните мрежи на Europa Cinemas;
• да бъдат активни посланици на Филмовите дни LUX, организирани в европейските държави след края на венецианския фестивал.

Краен срок за подаване на документи – 24 април!
Одобрените 3-ма кандидати за Журито на младите киномани във Венеция ще бъдат обявени на 30 април!

Документите се приемат на имейл адрес: press@siff.bg. 
Видео селфитата трябва да бъдат изпратени чрез Wetransfer.com

Стартирала през 2010 като партньорство между Европейския парламент, Наградата „LUX”, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и веригата киносалони Европа Синемас, идеята на „28 ПЪТИ КИНО” е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 28-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 75-о издание на Венецианския кинофестивал през септември 2018 година. Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

България ще предложи трима кандидати за Журито на младите киномани. Те ще бъдат избрани сред зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното. Тази програма бе създадена през есента на 2009 г. с подкрепата на програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас като продължи да се реализира и развива през годините. ВСИЧКИ членове на общността и Клуба „София Филм Фест за Учащи” са поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за Журито на младите киномани във Венеция.

До момента петима представители, подадени като кандидати от Дома на киното, България, посетиха Венеция като членове на младежкото жури „28 пъти кино” - Милена Панева през 2010, Анастас Пунев през 2012, Милена Александрова през 2013 и Стефан Прохоров през 2014 година, Филип Морозов през 2017 година. И през 2018 година аудиторията на Дома на киното и най-вече МЛАДАТА общност „София Филм Фест за учащи” ОТНОВО имат шанс да се докоснат до магията на един от най-авторитетните световни кинофестивали – Венецианския. 

Участниците в журито ще получат акредитация със специален достъп до прожекциите на кино-форума, както и покриване на разходите им за път и нощувки. 

Венеция Ви очаква! 

Европа Синемас е паневропейска верига от киносалони, показващи предимно европейски филми. Благодарение на подкрепата на Eurimages и Министерството на външните и европейски дела на Франция, влиянието на Европа Синемас се простира и в източно-европейския и балканския регион, както и в Турция. Равносметката за влиянието на организацията може да се обобщи с броя държави – 41 и градове – 654. Екраните, включени във веригата, са 2 680, а киносалоните – 1 089 на брой. Домът на киното е сред няколкото български киносалона, които членуват в организацията. 

За повече информация във връзка с инициативата може да посетите: 

http://www.luxprize.eu/28-times-cinema

http://www.venice-days.com/-http://www.europa-cinemas.org/Les-actions/28-Times-Cinema

http://webreporters.cineuropa.org/

https://storify.com/europacinemas/28-times-cinema-2015

https://europa-cinemas-blog.org/about/28-times-cinema/

Свързани файлове