06
Jan
2020

„Паразит” на 24-тия София Филм Фест!

Продължаваме традицията носителят на „Златна палма” от Кан да бъде част от фестивалната програма през МАРТ

Корейският режисьор Понг Джун Хо е добре познат на публиката и киноспециалистите в Кан – негови творби участват на най-авторитетния кинофестивал от 2006 година, когато е премиерата на „Чудовището” („The Host”), удостоен с наградата „C.I.C.A.E.”. През 2008 и 2009 година в „Особен поглед” са представени последователно триптихът „Токио!” (режисиран заедно с Мишел Гондри и Леос Каракс) и „Майка”. През 2017 година „Окджа” („Okja”) беше номиниран за „Златна палма”, а миналата година режисьорът бе удостоен с тази престижна награда за седмия си пълнометражен филм – „Паразит” („Parasite”). Творбата му беше номинирана за три награди „Златен глобус” и заслужено спечели за най-добър чуждоезичен филм, в Торонто грабна престижната Награда на публиката, в Сан Себастиан получи наградата на ФИПРЕСИ за филм на годината – само за 2019 година творбата има в актива си над 100 награди и 150 номинации.

Запознайте се с богатото, проспериращо семейство Парк. И със семейство Ким – богати на улична хитрост. По прищявка на съдбата между двете семейства се създава симбиотична връзка. Ким предлагат „незаменима“ луксозна услуга, докато Парк осигуряват необходимата финансова издръжка на цялото домакинство. Когато паразитиращ натрапник заплашва новопостигнатия комфорт на Ким, възниква жестока задкулисна битка за надмощие, която заплашва да разруши крехката екосистема между Ким и Парк.

* * * 

„В тази завладяваща комедия корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит. Съвсем неочаквано, след финалния обрат оставаме с нежния размисъл за семейната любов, която винаги надделява, и винаги закъснялото прозрение, че дом не може да се купи с пари.“  Изабел Стивънс,  Sight & Sound magazine

Очакваме Ви на #КИНО!

#24SofiaIFF * #MarchIsComing