13
Jan
2020

„Паразит” с шест номинации за Оскар!


Носителят на „Златна Палма”, който ще видим през март на 24 София Филм Фест, създаде прецедент в историята на киното 

През всичките 92 години, в които стотици хора, посветили живота си на киното, създават филми и мечтаят някой ден тяхното име да бъде произнесено от подиума, на който се раздават най-жадуваните златни воини, се броят на пръсти случаите, в който чуждоезични творби са включвани сред номинациите за най-добър филм. През 2020 година дойде ред на корейския режисьор Понг Джун Хо да очарова гласуващите академици със своята завладяваща, провокативна, искрена история, която получи шест номинации за „Оскар“!

„Паразит” („Parasite”) е седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо, който в последните 14 години представя в Кан още три свои творби. Най-новата история, сътворена от неуморното въображение на 50-годишния режисьор, вече получи „Златен Глобус” за чуждоезичен филм, както и четири номинации за наградите БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добри филм, режисьор, оригинален сценарий и чуждоезичен филм. 

Само преди минути Американската киноакадемия го спомена в новата си категория „международен филм”, но отдаде заслуженото и на усета за драматургична изобретателност, както и на изключителното майсторство, с който Понг Джун Хо води персонажите в този провокативен разказ. Бяха признати и постиженията и на художниците и екипа по монтажа на филма. Шестте номинации, включително и тази за НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ, поставят „Паразит” в безспорно силната конкуренция на изключителни творби, създадени през 2019 година, като „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „Брачна история“ на Ноа Баумбах, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино. 

Самият факт, че южнокорейски филм бе споменат шест пъти в обявяването на номинациите за 92-рите награди „Оскар”, е изключително постижение и неподозиран прецедент в историята. В очакване на раздаването на златните статуетки на 9 февруари 2020 ще напомним, че „Паразит” на Понг Джун Хо ще бъде специален акцент в програмата на 24 София Филм Фест през МАРТ –ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!