15
Apr
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 12, понеделник


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

София Филм Фест е особен фестивал. Започва преди официалното откриване с ретроспективи и други филми, а след края на основната си програма – продължава с прожекции, включително премиери на документални филми. Така е и на 24-тото издание. В Ден 12 на нашия въображаем дневник ви представяме българските филми „Писма от Антарктида“ на Станислав Дончев и „В кръг“ на Стефан Командарев. Обръщаме ви внимание и на носителя на „Златна мечка“ от Берлин за 2019 „Синоними“ на Надав Лапид и на един от абсолютните фестивални хитове на изминалата година – „Фарът“ на Робърт Егърс. Ще си припомним звездни мигове от ден понеделник на София Филм Фест през годините със снимки, на които ще видите Константин Лопушански, Зейнеп Атакан, Зигфрид, Ейбъл Ферара, Илдико Енеди, както и скъпата ни Клаудия Кардинале, която днес има рожден ден. Честит Рожден Ден, мила Клаудия!

В партньорство с Фондация „Вим Вендерс“ днес имаме удоволствието да направим световна онлайн премиера на специалния мастер клас, който Вим Вендерс изнесе в Дома на киното на 11 март 2018 година и разказа за дигиталната възстановка на шедьовъра си „Криле на желанието“. В програмата на 24-тия София Филм Фест има заложено подобно събитие. Ще го направи Добромир Чочов от Доли Медиа Студио и ще разкаже за опита си в дигиталната възстановка на българските класики „Мера споредъ мера“, „Хан Аспарух“ и „Парчета любов“.

На днешния 12-ти фестивален ден са програмирани 19 филма. Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


НОВО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО: В КРЪГ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "В КРЪГ" на сайта на София Филм Фест.
НОВО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО: ПИСМА ОТ АНТАРКТИДА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПИСМА ОТ АНТАРКТИДА" на сайта на София Филм Фест.

ФИЛМ НА ДЕНЯ: ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ" на сайта на София Филм Фест.


В програмата на 24-тия София Филм Фест е предвидена специална рубрика, посветена на Наградата "ЛУКС" на Европейския парламент, като част от филмите ще имат възможност да бъдат представени и в инициативата СФФ на път. Един от тях е "Господ съществува, името й е Петруния" на Теона Митевска, който спечели Наградата "ЛУКС" през 2019. Филмът участва и в програмата "Франкофония 50" на СФФ.
ФИЛМ НА ДЕНЯ: СИНОНИМИ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "СИНОНИМИ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: ФАРЪТ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ФАРЪТ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: КЪНИНГАМ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "КЪНИНГАМ" на сайта на София Филм Фест.СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


K_Lopushanski-2.jpg

На 10 март 2014, понеделник, руският режисьор Константин Лопушански представи своя филм "Ролята".


ZAtakan-4.jpg

На 9 март 2015, понеделник, турската продуцентка и добър приятел на София филм Фест Зейнеп Атакан представи филма със "Златна палма" от Кан 2014 "Зимен сън" на Нури Билге Джейлан.


22SIFF_FIPRESSIAward_Ildiko_12032018_MariyaAngelova-51.JPG

На 12 март 2018, понеделник, в кино "Люмиер Лидл" президентът на Международното жури на 22-рия София Филм Фест, унгарската режисьорка Илдико Енеди, получи специалната Награда ФИПРЕССИ Платинум от генералния секретар на организацията Клаус Едер. Илдико Енеди представи своя филм "За тялото и душата", носител на "Златна мечка" от Берлин 2017 и на номинация за чуждоезичен "Оскар".


Zig.JPG

На 19 март 2018, понеделник, в кино "Одеон" френският режисьор, сценарист, музикант, композитор, фотограф, оператор, писател и голям приятел на СФФ - Зигфрид представи своя филм "Рига - 1 дубъл".


22SIFF_Able-Farrara_MasterclassII_19032018_MariyaAngelova-119.JPG

На 19 март 2018, понеделник, култовият американски режисьор Ейбъл Ферара събра почитатели на киноизкуството в Дома на киното на своя специален мастер клас в програмата на 22-рия СФФ.


ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, КЛАУДИЯ!


Днес, 15 април 2020, великата Клаудия Кардинале има рожден ден.


Claudia1.JPG


Claudia.JPG


LUBO52301.jpg

Фолкер Шльондорф и Клаудия Кардинале в компанията на Стефан Китанов и Красимир Иванов, организатор на визитата на Кардинале през 2011 година. 


GERI9171_copy.jpg


GERI9235_copy.jpg


Мила Клаудия, с много ЛЮБОВ от София за ТЕБ!МАСТЕР КЛАС: ВИМ ВЕНДЕРС


На 11 март 2018 година Вим Вендерс изнесе специален мастер клас в Дома на киното по повод дигитално възстановения си шедьовър "Криле на желанието". В партньорство с Фондация "Вим Вендерс" имаме удоволствието да споделим за първи път това видео с вас.МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ


За вашето добро настроение музикалният поздрав на този ден е песента „Завръщане“ (Volver) на Карлос Гардел. Звучи във филми на Аки Каурисмаки, но тук ви предлагаме видео с изпълнение на героинята на Пенелопе Круз от филма на Педро Алмодовар „Завръщане“, в което участва и гостът на 24-тия СФФ – актрисата Лола Дуеняс.ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png