15
Jun
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 17, събота


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

В съботния Ден 17 на въображаемия дневник на 24-тия София Филм Фест ще ви представим няколко ключови филма от програмата на фестивала, които могат да бъдат видени в предстоящия му рестарт. Анимационният „Физика на тъгата“ е представен от неговия режисьор Теодор Ушев и писателя Георги Господинов, по чийто едноименен роман е реализиран филма, който стигна до краткия списък от 9 творби за анимационен Оскар. Предишният им съвместен филм „Сляпата Вайша“ получи номинация в същата категория.

Друга анимация ще радва малки и големи. Това е пълнометражният филм „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти по едноименната книга на Дино Будзати. Ще напомним за предстоящите срещи с два шедьовъра на Аки Каурисмаки –  „Плаващи облаци“ и „Мъжът без минало“, както и документалния „Нерешеният случай Хамаршьолд“ на Мадс Брюгер. За любителите на документалното кино представяме номинираният в две категории за Оскар документален филм „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов.

Продължаваме срещите с българското късометражно кино. В Ден 17 ще видите два филма с култов статус на тандема Камен Калев и Димитър Митовски – „Върнете заека“ и „Лошият заек“, които бяха част от програмата на Седмица на критиката в Кан. Ще видите също и дипломния филм на Ана КитановаЖената от фара“, чиято премиера бе на 18-я София Филм Фест.

Завъртайки машината на времето ще си припомним звездни мигове от историята на София Филм Фест с гостуванията на Майкъл Пейлин, Вим и Доната Вендерс, Силвия Кристел, Отар Йоселиани, Самуел Финци, Паоло Тавиани, Коста Гаврас, Тери Джоунс, Тед Кочев, Димитър Маринов...

През 2017 година знаменитият британски актьор и режисьор Рупърт Еверет бе специален гост на 21-вия София Филм Фест, където представи заедно с режисьора Хю Хъдсън филма „Алтамира“. В настоящия брой на дневника споделяме с вас интервюто, което Еверет даде в Дома на киното.

Музикалният поздрав на днешния ден отново е от актьора, режисьор и музикант Иван Юруков, който ни представя песента „Градината на света“ по текст на Димитър Воев и в изпълнение на Иван Юруков, Стоян Младенов, Николай Димитров, Милен Апостолов.

Не пропускайте и трейлъра на София Филм Фест, режисиран от Драго Шолев по идея и реализация на guts&brainsDDB, MatchPoint Productions в очакване на рестарта на 24-тия СФФ. Време не остана!

На Ден 17, събота, на 24-тия СФФ са програмирани 16 филма. 

Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ФИЗИКА НА ТЪГАТА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ФИЗИКА НА ТЪГАТА" на сайта на София Филм Фест.


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ

НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: ПЛАВАЩИ ОБЛАЦИ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПЛАВАЩИ ОБЛАЦИ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: МЪЖЪТ БЕЗ МИНАЛО


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "МЪЖЪТ БЕЗ МИНАЛО" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: НЕРЕШЕНИЯТ СЛУЧАЙ ХАМАРШЬОЛД


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "НЕРЕШЕНИЯТ СЛУЧАЙ ХАМАРШЬОЛД" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМ НА ДЕНЯ: МЕДЕНА ЗЕМЯ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "МЕДЕНА ЗЕМЯ" на сайта на София Филм Фест.SIFF SHORTS: ВЪРНЕТЕ ЗАЕКА

& ЛОШИЯТ ЗАЕК


Българското кино се завърна на фестивала в Кан след дълго отсъствие с късометражни филми. През 2004 първият български късометражен филм в Седмица на критиката бе "Живот със София" на Светла Цоцоркова, спечелил Наградата Джеймисън. През 2005 Камен Калев и Димитър Митовски направиха прощъпулника си в Кан с "Върнете заека". Две години по-късно те отново бяха на Лазурния бряг с "Лошият заек". Оттогава почти всички филми на Камен Калев са имали световната си премиера в Кан. Това са "Източни пиеси", "Островът", началната новела от омнибуса "Мостовете на Сараево" и "Февруари", който бе селектиран в официалната програма на Кан 2020.


Get The Rabbit Back - Critics' Week, Cannes 2005, short film, 6'30" from kamen kalev on Vimeo.


Rabbit Troubles - Critics' Week, Cannes 2007, short film, 8'20" from kamen kalev on Vimeo.


SIFF SHORTS: ЖЕНАТА ОТ ФАРА
СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


MPalin-2.JPG


MPalin-1.JPG

На 7 март 2009, събота, британският актьор Майкъл Пейлин, част от легендарните "Монти Пайтън", беше посрещнат като специален гост на фестивала на Летище "София" и няколко часа по-късно му бе връчена Наградата на София на Столичната община за неговия принос в изкуството на киното. 


WWenders_Donata.JPG


IMG_1916.JPG

На 14 март 2009, събота, Вим Вендерс пристигна в София заедно със съпругата си Доната Вендерс и на церемонията по награждаването на София Филм Фест същата вечер връчи наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на режисьорите Борис Десподов и Андрей Паунов - за филма им "Три сестри и Андрей".


SKristel_Kita_Ego.JPG


SKrister_PKF.JPG

На 5 март 2011, събота, култовата холандска актриса Силвия Кристел беше специален гост на 15-ия София Филм Фест.


OYoseliani_PKF_2011.jpg

На 6 март 2011 година прочутият грузински режисьор Отар Йоселиани се срещна с журналисти на специална пресконференция на 15-ия София Филм Фест.


IMG_1584.JPG

На 10 март 2012, събота, актьорът Самуел Финци представи филма си "Петел с вино" на режисьора Тил Швайгер в програмата на 16-ия София Филм Фест.


CostaGavras_SofiaAward.jpg

На 8 март 2013 година френският режисьор Коста Гаврас, специален гост на 17-ия София Филм Фест, беше удостоен с Наградата на София.


PTaviani_SofiaAward-1.JPG


PTaviani_SofiaAward-2.JPG

На 9 март 2013, събота, легендарният италиански режисьор Паоло Тавиани беше удостоен с Наградата на София за приноса на режисьорския тандем братя Паоло и Виторио Тавиани към изкуството на киното.


TJonesKita_s-race_2015.jpg

На 7 март 2015, събота, беше последната ни среща с любимия и непрежалим Тери Джоунс, добър приятел на София Филм Фест и българската публика!


Ted-Kotcheff_2016_pkf.jpg


_T1A4119.JPG

На 11 март 2016, петък, още една легендарна фигура в световното кино - Тед Кочев, беше специален гост на София Филм Фест. Той бе удостоен с Наградата на София, почетни звания от Министерството на културата и Националния филмов център за своя принос към изкуството на киното. Фестивалът представи ретроспектива от негови класически филми, а Тед се отправи към Варна и Пловдив - градовете, свързани с майка му и баща му. На финала на визитата си Тед Кочев получи в Пловдив, градът, в който е роден баща му, българска лична карта.


20160323_015717.jpg

Тед Кочев и съпругата му Лийфън Чънг пред общината в Пловдив с български мартеници.


DMarinov_IntSAutograph_2019.JPG

На 10 март 2019 година актьорът Димитър Маринов, първият българин, държал Оскар за най-добър филм на сцената на Долби Тиътър в Холивуд за участието си в "Зелената книга", се срещна с българската публика по време на специалното "Интервю с автограф" в Дома на киното. 


СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ: РУПЪРТ ЕВЕРЕТ


На 19 март 2017 британският актьор и режисьор Рупърт Еверет бе гост на Дома на киното, София Филм Фест и рубриката „Интервю с автограф“. Споделяме с удоволствие с вас този разговор.МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ


Градината на света” е запис по време на музикалния пърформанс “Част от колекция”, по текстове на Димитър Воев от книгата “Поздравѝ от мен Боговете”.

Изпълняват Иван Юруков, Стоян Младенов, Николай Димитров, Милен Апостолов.


ГРАДИНАТА НА СВЕТА from IvanYu on Vimeo.


ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png