24
Mar
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 5, понеделник


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

В петия ден на нашия виртуален дневник ви представяме няколко филма от различни програми на 24-тия София Филм Фест, които трябваше да се прожектират на 16 март 2020 и няколко дни преди това. Ще ги видим. По-нататък.

Майк Дауни е продуцент на филма „Как да имитираш война“ и копродуцент на „Шарлатан“, но също и председател на борда на Европейската филмова академия, наследил позицията от Агнешка Холанд. В днешния дневник той представя филма на Рудолф Херцог, участващ в Международния конкурс, сякаш ще го гледаме виртуално. Няма да правим това, защото за нас смисълът на филмовите фестивали е в това публиката и авторите на филмите да могат да общуват помежду си и да съпреживяват заедно посланията на движещите се изображения в кинозала и на голям екран.

От Документалния конкурс представяме българския филм „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев. В Ден 5 са предвидени премиерите на два български дебюта. „Пепел върху слънцето“ представят с видеообръщение братя Калинови. А Явор Петков представя лично филма си „Дани. Легенда. Бог“.

Днес припомняме със снимка връчването на Наградата на София на Столична община на италианската легенда Франко Неро в понеделник, 9 март 2015, а с трейлър - „Златната палма“ от Кан „Зимен сън“ на Нури Билге Джейлан, също носител на Наградата на София. Филмът му бе представен в София в същия ден - понеделник, 9 март 2015, от продуцента и приятел на София и СФФ – Зейнеп Атакан

На този Ден 5 в програмата на СФФ има 20 филма.

Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


ФИЛМ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС:

КАК ДА ИМИТИРАШ ВОЙНА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "КАК ДА ИМИТИРАШ ВОЙНА" на сайта на София Филм Фест.



ФИЛМ ОТ ДОКУМЕНТАЛНИЯ КОНКУРС: ПАСАЖЕРИ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПАСАЖЕРИ" на сайта на София Филм Фест.




БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА НА ДЕНЯ:

ПЕПЕЛ ВЪРХУ СЛЪНЦЕТО


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПЕПЕЛ ВЪРХУ СЛЪНЦЕТО" на сайта на София Филм Фест.




БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА НА ДЕНЯ:

ДАНИ. ЛЕГЕНДА. БОГ.


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ДАНИ.ЛЕГЕНДА.БОГ." на сайта на София Филм Фест.




СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН С ПРИЯТЕЛ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


На 9 март 2015, понеделник, емблемата на италианското кино Франко Неро получи Наградата на София на Столична община, връчена му от Йорданка Фандъкова, кмет на София.


FNerro_03.jpg


СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


Нури Билге Джейлан получи Наградата на София на Столична община на 9 март 2012 година, връчена му от доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” на Столична община.


NBC_2012-5.JPG


Три години по-късно в понеделник, 9 март 2015, неговият филм „Зимен сън“, носител на „Златна палма“ от Кан, бе представен от продуцента му Зейнеп Атакан. Следващият филм на Джейлан „Дивата круша“ е мащабна европейска копродукция, с участието и на България.


ZAtakan_01.jpg



МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ



ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪР



loga_web.png