27
Mar
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 7, сряда


АТОМ ЕГОЯН: ЖЕЛАЯ ВИ ПРЕКРАСЕН ВЪОБРАЖАЕМ ФЕСТИВАЛ!


Големият канадски режисьор Атом Егоян е специален гост на 24-тия София Филм Фест.ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

Ден 7 от 24-тия София Филм Фест е един от най-важните за тазгодишното му издание. Трябваше да бъде на 18.03, сряда, и да видим 21 филма. Ще ги видим. По-нататък през годината.

На този ден знаменитият канадски режисьор от арменски произход Атом Егоян е нашият „почетен гост“. Помолих го да ни каже: „Здравей“ на арменски. Егоян: „Hamerashkhutyun е хармония на арменски, но мисля че още означава и солидарност.“ Фестивалът представя освен последния му филм „Почетен гост“, който участваше в конкурса във Венеция, също и две от класиките му – „Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“. С Атом се запознахме в един асансьор по време на фестивала в Сараево преди години. Миналата година се срещнахме отново в хотел в Кайро, където той е роден, преди да се премести с родителите си в Торонто. Бяхме в компанията на дългогодишния директор на фестивала в Торонто Пиърс Хендлинг. След тази среща Атом прие да дойде в София. Ще дойде.

В програмата на днешния ден e филмът на словенския режисьор и мой приятел Дамян КозолеПолусестра“. Дамян е с лично видео към нашата публика.

Днес ще си припомним последната ни среща с един от големите приятели на СФФ и мой кумир в киното – чешката кинолегенда Иржи Менцел. Това се случи в сряда, 12 март 2014, в кино Люмиер.

И сега – темата на деня:

ПИСМО ДО АМЕРИКА

Преди няколко дни Мария Кауфман, музикант, съосновател на Кауфман Проджект, ми изпрати мейл. Прочела в медиите, че американската актриса Рита Уилсън се е обърнала публично с молба да й се изпраща музика, докато тя и съпругът й Том Ханкс се лекуват в домашни условия от коронавирус. Мария ме пита в мейла дали може да й помогна песента на Кауфман Проджект „Родопска легенда“ да стигне до тях. Това ме развълнува. Спомних си великолепния филм на Иглика ТрифоноваПисмо до Америка“ от 2000, зората на 21 век. В него млад писател от София иска да помогне на своя най-добър приятел, който е в кома след катастрофа в болница в Ню Йорк, като търси песен, пята от баба му, която може да лекува… И я намира! Песента връща приятелят му към живот. Веднага се свързах с Иглика и Мария, и така се роди това ПИСМО ДО АМЕРИКА, с което аз, СФФ, фамилия Кауфман и певицата Марияна Павлова отправяме послание към Рита Уилсън и Том Ханкс, но и не само. Марияна Павлова миналата година е със световен рекорд на Гинес за най-нисък женски глас на планетата. Грижейки се за тежко болната си майка, легендарният родопски глас Христина Лютова, тя намери време да изпее песента „Пуста младост“ за Рита, Том и всички нас! Това е музикалният поздрав на деня на София Филм Фест.

С Рита Уилсън и Том Ханкс споделяме филмът „Писмо до Америка“, песните „Пуста младост“ и „Родопска легенда“, и широко отворените си сърца.

Надяваме се да бъдем заедно на откриването на 24-тия София Филм Фест!

Днес, 27.03.2020, САЩ изпревари Италия и Китай по брой на заразени от коронавирус COVID-19.

Бъдете здрави, Рита и Том!

Аплодисменти за българските медици и медиците по целия свят!

Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


ФИЛМ НА ДЕНЯ: ПОЛУСЕСТРА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПОЛУСЕСТРА" на сайта на София Филм Фест.
ГАЛАПРОЖЕКЦИЯ НА ДЕНЯ: ПОЧЕТЕН ГОСТ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПОЧЕТЕН ГОСТ" на сайта на София Филм Фест.


СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН С ПРИЯТЕЛ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


Легендарният чешки режисьор Иржи Менцел е бил гост на СФФ и Дома на киното няколко пъти. В средата на 90-те години в Дома направихме фестивал на световната комедия според Менцел и той представи лично филма си „Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин“. През 2007 пан Менцел получи Наградата на София и в компанията на актьора Иван Бърнев и продуцента Рудолф Бирман ни въведе в света на „Служих на английския крал“.

В сряда, 12 март 2014, Менцел представи в кино Люмиер-Лидл последния си филм „Донжуановците“.


_MG_6545_sm.jpg

Кита и Менцел в акция, ала Престъпление в шантана.


_MG_6549_sm.jpg

А това е акция след акцията... 


_MG_6598_sm.jpg

Менцел говори пред публиката на СФФ.


ПИСМО ДО АМЕРИКА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПИСМО ДО АМЕРИКА" на сайта на София Филм Фест. През 2015 година "Писмо до Америка" бе част от специалната програма на СФФ, посветена на 100-годишнината на българското кино, като един от най-добрите български филми, създадени след 1989.

МУЗИКАЛНА ТЕМА НА ДЕНЯ: КАУФМАН ПРОДЖЕКТ


ТОВА Е ЛИНК КЪМ САЙТ с информация за "КАУФМАН ПРОДЖЕКТ", от който можете да слушате тяхната музика.


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ личното послание от създателите на "Кауфман Проджект" Мария Кауфман и проф. Димитрина Кауфман до Рита Уилсън и Том Ханкс.
МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ


Марияна Павлова е българска народна певица, със световен рекорд на Гинес за най-нисък женски глас на планетата Земя. Специално за Рита Уилсън, Том Ханкс и всички нас тя изпя песента „Пуста младост“, която е и във филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“.ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png