29
Mar
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 8, четвъртък


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

Ден 8 на 24-тия София Филм Фест беше планиран за четвъртък, 19 март 2020. Ще бъде отново в четвъртък, по-късно тази година.

В днешния онлайн дневник на фестивала ще ви представим Стефан Лаудин, директорът на Варшавския международен кинофестивал, който е член на журито за най-добър български игрален филм. Негови колеги са Гайа Фурер, артистичният директор на програмата „Венециански дни“ (Giornate degli autori) на най-стария кинофестивал в света – Венеция, и Ахмед Шауки, артистичният директор на фестивала в Кайро. Стефан е един от най-близките ми приятели. С него сме част от Фестивалния бенд, който ще ви представим скоро. Преди известно време той предложи на българската рок-група „Делта Рустърс“ да запишат песента на приятеля ми Петър Георгиев-ПешетоРитъм“ заедно с китайската режисьорка и певица Зу Шин Хоу. Това трябваше да се случи в София през март, но го отложихме, както и фестивала. В този брой ви представяме Зу Шин и нейния филм за баща й, един от първите рокаджии в Китай – „Баща ми е рокер“. 

В четвъртък е премиерата на един от най-успешните български филми на 2019 – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, стартирал от фестивала в Сан Себастиан с награда, а по-късно триумфирал в Котбус, Скопие и на други фестивали по света. Специални видеопослания отправят Светла, съсценаристът и продуцент Светослав Овчаров, и актьорите Асен Блатечки и Елена Замяркова.

В този ден е и световната премиера на новия документален филм на Адела ПееваМълчание с достойнство“ за Ирина Акташева и Христо Писков, автори на един от най-значимите филми в историята на българското кино – „Понеделник сутрин“ (1966), спрян от комунистическата цензура, което се отразява и на живота и професионалния път на създателите му. Адела Пеева, носител на Наградата на София, е със специално обръщение към зрителите.

Ще представим и филма от Балканския конкурс „Летящият цирк“ на косовския режисьор Фатос Бериша.

На този Ден 8, четвъртък, са програмирани 20 филма. Ще ги гледаме в кината на София Филм Фест в четвъртък, по-късно тази година, 2020.

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ


ЖУРИ - БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО


Днес представяме СТЕФАН ЛАУДИН, директорът на Варшавския международен кинофестивал, като член на журито за български игрален филм.
Роден през 1959 г. във Варшава, Лаудин се включва в екипа на Варшавския МФФ в средата на 80-те години на ХХ век. През 1990 той е ръководител на киноразпространението на филмите на Уорнър Брадърс в Полша. През 1995 г. основава Варшавската филмова фондация, на която е генерален мениджър; през 2000 г. основава Warsaw Screenings - събитие, популяризиращо полското кино в чужбина; той е координатор на Алианса на филмовите фестивали в Централна и Източна Европа, на който е основател през 2001 година. От 2005 г. Лаудин организира CentEast Market Warsaw; той е и съосновател на проекта за промоция на филми между Китай и Европа. Стефан Лаудин е член на Европейската филмова академия, на Полската филмова академия, бил е член и на Съвета за култура във Варшава. Той е в основата на международната промоция на десетки полски филми, представени на най-престижните световни филмови форуми. Носител е на медал Gloria Victis за заслуги в културата.ФИЛМ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС: СЕСТРА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "СЕСТРА" на сайта на София Филм Фест.БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА НА ДЕНЯ: МЪЛЧАНИЕ С ДОСТОЙНСТВО


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "МЪЛЧАНИЕ С ДОСТОЙНСТВО" на сайта на София Филм Фест.
ФИЛМ ОТ БАЛКАНСКИЯ КОНКУРС: ЛЕТЯЩИЯТ ЦИРК


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ЛЕТЯЩИЯТ ЦИРК" на сайта на София Филм Фест.

СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН С ПРИЯТЕЛ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


6-ият София Филм Фест се откри през 2002 с филма на Данис ТановичНичия земя“. Фестивалът има история, свързана с този филм, която може да научите от интервюто на Стефан Китанов в сп. „Икономист“. На 17 март 2012 година босненският режисьор Данис Танович получи Наградата на София от кмета Йорданка Фандъкова, патрон на СФФ.


Danis-Tanovic_01.jpg


14 години след спечелването на Оскар за „Ничия земя“, приятелите на СФФ Данис Танович и продуцентите му Чедомир Колар и Марк Баше представиха на 12 март 2015, четвъртък, филмът им „Тигри“.


Tigers_01.jpg

Марк Баше, Чедомир Колар и Данис Танович пред публиката на СФФ в кино „Люмиер“.


СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


Американският режисьор Шон Бейкър гостува на 22-рия СФФ с филма си „Проектът Флорида“ и го представи лично пред фестивалната публика в четвъртък, 15 март 2018. Предлагаме на вашето внимание „София – Град на киното: Интервю с автограф с Шон Бейкър“.КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ НА ДЕНЯ: БАЩА МИ Е РОКЕР


Филмът на Зу Шин ХоуБаща ми е рокер“ печели наградата за най-добър късометражен документален филм на Варшавския кинофестивал през 2014. Ще го видим и в София през 2021. Може би заедно с пълнометражният й дебют, който тя снима тази година в Италия и Китай. Пожелаваме й да го завърши. А през 2021 да изпее на живо песента на Пешето и Делта РустърсРитъм“ на големия купон на 25-тия СФФ заедно с Фестивалния бенд.

МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФ


Това е студийният запис на песента „Ритъм“ на Петър Георгиев-Пешето и „Делта Рустърс“. Очакваме песента да има и версия на китайски в изпълнението на групата и Зу Шин Хоу.ФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png