01
Apr
2020

ПРЕДСТАВИ СИ

Дневник на 24-тия София Филм Фест

Ден 9, петък


ИНТРОДУКЦИЯ


Здравейте,

Ден 9 на 24-тия София Филм Фест е от най-натоварените със събития. Беше предвиден за 20 март 2020, петък. Ще се случи някой петък на юни или септември същата година.

В настоящия 9-ти брой на нашия въображаем онлайн фестивален дневник ви представяме филма, носител на 4 награди Оскар и „Златна палма“ от Кан 2019 - „Паразит“ на Понг Чун-Хо, определен като фестивалната гала на СФФ. С един Оскар по малко, но с цели 11 номинации, е „Рома“ на Алфонсо Куарон, в който ни въвежда продуцентът му Николас Селис, член на международното жури.

Ден на жената“ на Доля Гавански е представен с видео от Доля и копродуцента Мартичка Божилова.

Основна тема на 24-тия СФФ е Франкофония 50. Съвместно с Френския институт, Организацията на франкофонските държави и посолства сме подготвили силна програма, която трябваше да се открие официално именно в петък, с копродукцията на Тунис, Франция, Ливан и Катар „Синът“ на Мехди М. Барзауи. В програмата са включени 14 филма от 19 държави.

Едно от най-важните събития за всеки фестивал с международен конкурс е Церемонията по връчване на наградите. Предвидена е за този петък. Ще се случи, малко по-нататък. Представяме ви филмът, който ще се прожектира след тазгодишната церемония – „Босият император“ на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България.

И тъй като стана въпрос за копродукции - в днешния ден, петък, се открива 17-ото издание на копродукционния пазар София Мийтингс, една от водещите професионални киноплатформи в Европа. Очаквахме в София над 250 представители на европейската филмова индустрия – филмови фондове, продуценти, фестивални селекционери, участници с проекти, експерти, сейлс компании, европейски дистрибутори, програматори на киносалони и други за традиционните интензивни, но също зареждащи и разведряващи срещи в София. Ще се случат, малко по-късно през годината. Подготвили сме обръщение от директора на форума и изпълнителен директор на СФФ Мира Сталева.

В днешния петъчен ден ще си припомним световни режисьори и артисти, гостували на същия ден на СФФ, сред които Клаудия Кардинале, Фолкер Шльондорф, Тери Гилиъм, Ян Троел, Павел Павликовски, Горан Паскалевич, Аличе Рорвахер. Ще си спомним и за една важна за българското кино премиера, състояла се в петък, 14 март 2008 – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ на Стефан Командарев. Актуалното за деня заглавие, което споделяме с Вяра, Надежда и Любов.

На 9-ия ден на 24-тия СФФ са програмирани 20 филма. Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ
Продуцент на София Мийтингс


ФЕСТИВАЛНА ГАЛА: ПАРАЗИТ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПАРАЗИТ" на сайта на София Филм Фест.ФИЛМИ НА ДЕНЯ: РОМА и ПЪТЯТ КЪМ РОМА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "РОМА" на сайта на София Филм Фест.


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ПЪТЯТ КЪМ РОМА" на сайта на София Филм Фест.
ФИЛМ НА ДЕНЯ: ДЕН НА ЖЕНАТА


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "ДЕН НА ЖЕНАТА" на сайта на София Филм Фест.
ФРАНКОФОНСКА ГАЛА: СИНЪТ


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "СИНЪТ" на сайта на София Филм Фест.
ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО


Наградите на 24-тия София Филм Фест бяха насрочени за 9-ия ден на фестивала. С няколко снимки ще ви представим връчването на наградите и малко фестивална атмосфера през 2019.

ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за НАГРАДИТЕ от 2019 година на сайта на София Филм Фест.


SFF_Imagine_01_1_.jpg


SFF_Imagine_02.jpg


SFF_Imagine_03.jpg


ГАЛА НА ЦЕРЕМОНИЯТА: БОСИЯТ ИМПЕРАТОР


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "БОСИЯТ ИМПЕРАТОР" на сайта на София Филм Фест.
ОТКРИВАНЕ НА СОФИЯ МИЙТИНГС


Днес, петък, на 9-ия ден на СФФ се открива 17-ия София Мийтингс. В Гранд хотел „София“ очакваме над 250 представители на европейската и световната филмова индустрия.

От самото създаване през 2004, копродукционният пазар на СФФ - София Мийтингс съдържа два основни модула: Feature Films Pitching (представяне на проекти за първи, втори и трети игрален филм) и Works in Progress/Balkan Screenings. Успоредно с това в рамките на форума се организират трейнинг инициативи, уъркшопи, лекции и представяне на новите тенденции в индустрията, които доразвиват познанията на продуцентите за създаване на международни копродукции, финансиране на проектите, изготвяне на адекватна фестивална и пазарна стратегия, копродуциране, запознаване със съвременните подходи и иновации в областта на аудиовизията, форми за търсене на нова публика.

Feature Films Pitching е програма, в която проекти за първи, втори и трети игрални филми се представят от техните продуценти и режисьори пред професионална аудитория, състояща се от представители на европейски филмови фондове, телевизии, продуценти, дистрибутори и сейлс компании, като стремежът е да се поставят основите на бъдещи копродукции. Works in Progress/Balkan Screenings представя филми в незавършен вид, предимно български, както и нови завършени български филми и избрани филми от региона. Почти всички успешни български филми, създадени от 2005 насам, са представяни като проекти или незавършени творби (works in progress) на София Мийтингс.

От София Мийтингс са тръгнали проекти, които са се превърнали в знакови за Европа филми - на Кристи Пую, Корнел Мундруцо, Алваро Брехнер, Том Шовал, Мира Форнай, Душан Милич, Радивое Андрич, Стефан Арсениевич, Толга Карачелик, Ян Гонзалес, Бурхан Курбани, Натали Бианкери, Георги Овашвили, Раду Жуде, Никос Лабот, Агнешка Смочинска, Джесика Удуърт и Питър Бросенс, Иля Хржановски, Алексей Герман-син, Алексей Попогребски, Бабак Джалали, Олег Сенцов, Андрей Тарковски-син, Вацлав Кадринка... Сред българските режисьори са Стефан Командрев, Иглика Трифонова, Камен Калев, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Милко Лазаров, Светла Цоцоркова, Ралица Петрова, Илиян Метев, Константин Божанов, Андрей Паунов, Надежда Косева, Тонислав Христов, Илиян Джевелеков и много други.Ще си припомним наградите и атмосферата на 16-ото издание на София Мийтингс от 2019 година.


SM_Imagine_02.jpg


COPRODUCTION MARKET

COMING SOON


SM_Imagine_01.jpg


СНИМКА НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ГОДИНИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


В същия ден петък на СФФ са гостували много световни кинознаменитости.


qn-troel.jpg

На 12 март 2010, петък, шведският режисьор Ян Троел получи Наградата на София и представи филма си "Запечатани мигове".


IMG_3097.JPG

На 11 март 2011, петък, Клаудия Кардинале получи Наградата на София от кмета Йорданка Фандъкова.


IMG_5770_sm.jpg

На 14 март 2014, петък, сръбският режисьор Горан Паскалевич, един от големите приятели на СФФ, получи наградата на София от зам. кмета доц. д-р Тодор Чобанов преди прожекцията на филма му "Когато се съмне".


_VIK2784.jpg

На 13 март 2015, петък, Аличе Рорвахер представя филма си „Чудесата“ на прожекция, посветена на паметта на Карл „Бауми“ Баумгартнер.


_T1A6735.jpg


_T1A6740.jpg

На 18 март 2016, петък, Кита и Тери Гилиъм пред фестивалния фотограф Боряна Пандова.


VIK_-51.jpg


VIK_-55.jpg

На 15 март 2019, петък, Павел Павликовски представя „Студена война“ в Дома на киното в годината на Фокус „Полша“ на СФФ.


ФИЛМ ОТ ДЕНЯ НА СФФ ПРЕДИ ГОДИНИ


На 14 март 2008, петък, в препълнената Зала 1 на НДК се състоя премиерата на филма на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, копродукция на България, Германия, Унгария, Словения и Сърбия. След София филмът бе показан с успех по целия свят, като донесе на България първо участие в краткия списък от 9 филма за чуждоезичен Оскар.


IMG_9650_sm.JPG

Мики Манойлович в ролята на Бай Дан.


IMG_9608_sm.JPG

Карло Любек в ролята на Сашко.


IMG_9628_sm.JPG


ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ за ФИЛМА "СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ" на сайта на София Филм Фест.
МУЗИКАЛEН ПОЗДРАВ НА ДЕНЯ ОТ СФФФЕСТИВАЛНИЯТ ТРЕЙЛЪРloga_web.png