14
Jan
2024

Радивое Андрич със специалната награда на София Филм Фест

Любимецът на българската публика ще представи продължението на своя хит „Светкавици“ през март

Радивое Андрич ще бъде сред специалните гости на 28-ия София Филм Фест. След чудното лятно приключение с тийнейджъри „Как се научих да летя“ (копродукция между Сърбия, Хърватия, България и Словакия), известният сръбски режисьор ще представи през март най-новия си филм „Светкавици отново“. Той е своеобразно продължение на втората кинотворба на Андрич „Светкавици“ (2001) - младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо. Част от филмовата критика го определи като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм“. Днес, 22 години по-късно, „Светкавици отново“ ни среща с някои от познатите герои – те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни, а освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства.

Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм „Три палми за двама пънкари и едно маце“ (1998), чиято публика в региона на Балканите е над 280 000 души, през втория му нискобюджетен филм „Светкавици“ (2002), гледан в седмиците след премиерата от над 570 000 души, и няколко години по-късно – третия, превърнал се в абсолютен зрителски хит „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ (2004), с награди от фестивалите в Мотовун и Солун. През 2022 година Радивое Андрич беше член на Международното жури на 26-ия София Филм Фест и представи своя филм „Как се научих да летя“, адаптация на едноименната книга на Ясминка Петрович, една от най-обичаните и издавани в цял свят сръбски писателки. „Как се научих да летя“ бе награден като най-добър европейски филм на Европейската асоциация за детски филми в Малмьо, Швеция ’22, получи „Сребриста чайка“ за най-добър филм на СФФ на брега ’22 в Бургас и бе гледан от хиляди почитатели на майсторството на Андрич в цяла Европа.

На 28-ия София Филм Фест българските зрители ще имат възможност да видят всички филми на Радивое Андрич в специална ретроспектива.

* * *

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#28SofiaIFF