11
Mar
2023

Ретроспективата от филми на носителя на Оскар и Златна палма Фолкер Шльондорф започва в понеделник в Гьоте-институт


Световноизвестният 83-годишен режисьор, сценарист и продуцент Фолкер Шльондорф, носител на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното, през годините е представял свои филмови творби пред публиката в Бълария. В залата на Гьоте-институт ще бъдат прожектирани няколко филма от богатото му творчество в партньорство с германската културна институтиция. Прожекциите там са с вход СВОБОДЕН!

Стартираме на 13 март, понеделник, в 19:00 часа, с пълнометражния дебют на легендарния режисьор – „Младият Тьорлес“, който пресъздава отношенията между момчетата в пансион в предвоенна Австро-Унгария, които се поддават на изкушението на измъчват, унижават и оскърбяват един от тях; Тьорлес не участва в отмъщението, но резервирано коментира поведението на останалите. Филмът печели наградата на ФИПРЕССИ в Кан в далечната 1966 година и е задължителен за всички, които имат специално отношение към историята на киното.

Във втория пълнометражен филм на Шльондорф „Случайно и преднамерено убийство“ звучи музиката, композирана за тази история от Брайън Джоунс, един от основателите на „Rolling Stones“. Сюжетът се завихря около убийството на бивш любовник и опитите на виновната за инцидента млада жена (за ролята е избрана неустоимата Анита Паленберг, партньор на Джоунс по това време) да се отърве от тялото му. Филмът има номинация за „Златна палма“ от Кан 1967, а прожекцията му в Гьоте-институт е на 14 март, вторник, от 19:00 часа.

Третият филм, включен в ретроспективата на Шльондорф в Гьоте-институт, е „Тишина след изстрела“, който ще бъде представен на 15 март, сряда, от 19:00 часа. Историята е разказ за някогашните терористи от 80-те години, техния „нов“ живот под прикритие в ГДР и разкриването им след обединението на Германия; филмът е отличен с наградата „Синият ангел“ за най-добър европейски филм в конкурса на Берлинале 2000 и получава „Сребърна мечка“ за най-добра актриса. 

На 17 март, петък, от 20:00 часа в Дома на киното програмата на СФФ предлага истинско изкушение за киноманите – режисьорската версия на звезния филм на Фолкер Шльондорф „Тенекиеният барабан“, удостоен със „Златна палма“ в Кан през 1979 година и Оскар за най-добър чуждоезичен филм, представен лично от неговия автор. Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, филмовият разказ проследява възхода и рухването на Третия Райх, видени през очите на малкия Оскар.

Най-новият филм на Фолкер Шльондорф, „Повелителят на горите“, портрет на забележителния австралийски агроном Тони Ринаудо, удостоен през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood, открива 27-ият София Филм Фест на 16 март, 19:00 часа, в Зала 1 на НДК! Самият Шльондорф ще бъде специален гост на гала вечерта и ще засади първото дърво в „Гората на София Филм Фест“, инициатива подкрепена от Столична община и Yettel. 

* * * 
Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент започва кариерата си с легенди като Луи Мал, Ален Рене, Жан-Пиер Мелвил. Фолкер Шльондорф е един от основателите на движението Ново германско кино в края на 60-те години на ХХ век, заедно с творци като Вернер Херцог, Вим Вендерс, Маргарете фон Трота, Райнер Вернер Фасбиндер. Той е автор на шедьоври като „Една любов на Суан“, „Хомо Фабер“, „Палмето“ и много други. Най-известната му творба „Тенекиеният барабан“ получава през 1979 година „Оскар“ за чуждестранен филм и „Златна палма“ на фестивала в Кан. 

Не пропускайте срещата с ретроспективата 
на Фолкер Шльондорф и с неговия нов филм 
„Повелителят на горите“ на 27-ия София Филм Фест! 

За всеки билет, закупен за откриването на фестивала, Гората.бг ще засади 5 дървета!


Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF