10
Mar
2023

Ретроспективата от филми на световноизвестния режисьор Милчо Манчевски стартира днес в Дома на киното


В последните няколко десетилетия София Филм Фест представя пред българската публика творбите на Манчевски, които притежават забележително въздействие, демонстрират майсторски усет към пресъздаване на психологически портрети и се превръщат в зрителски фаворити. Още през 90-те изключителният му дебют „Преди дъжда“ (с номинация за Оскар и 11 награди от Венеция, включително „Златен лъв“) бе показан в програмата на София Филм Фест и очарова публиката с деликатното преплитане на три истории, посветени на разделението, омразата, близостта, любовта и вечните случайности, от които са съставени човешките съдби. Задължително е ретроспективата на световен творец като Манчевски да стартира с уникалния му дебют, както и с прожекция на два от късометражните му филми – „Четвъртък“ и „Краят на времето“. Това ще се случи тази вечер – 10 март, петък, от 20:30 часа.

В събота, 11 март, с начален час 15:00 часа, е предвидена прожекцията на „Прах“. Създаден като копродукция между Великобритания, Германия и Италия в началото на новото хилядолетие, този своеобразен разказ-мозайка съчетава пътищата на нюйоркски крадец, стогодишна баба, братя от Дивия Запад, македонски революционер и красива бременна жена в една история, която обхваща два континента и три века. 

„Бикини Муун“ е очарователен портрет, изпълнен с топлота, съчувствие и разбиране. Той разказва за дръзката и провокативна Бикини Муун Дейвис, настанена в център за бездомници в Ню Йорк, която според собствените ѝдуми е дърводелец и освен това е карала мотокар по време на войната в Ирак. Мечтата ѝ е да вземе обратно при себе си своята малка дъщеря, за която тя не може да се грижи… Началото на прожекцията е в 15:45 часа на 12 март, неделя.

С копродукцията между Северна Македония, Франция и България „Майки“ започва новата седмица на 13 март, понеделник, от 20:30 часа. Съчетанието са сюжети отново е уникално и интригуващо – две момиченца съобщават за ексхибиционист, когото не са виждали; режисьори попадат на брат и сестра в безлюдно село, които не си говорят в продължение на години; репортер е арестуван, след като отразява странен криминален случай.

„Сенки“ е обвита в мистицизъм история за промяната на човешкия живот след чудното спасение на главния герой от катастрофа и почти сигурна смърт. Той осъзнава, че хората, които среща по пътя си, отправят едно и също послание към него: „Върни това, което не е твое. Отнасяй се с уважение!“ – и започва да подозира, че е своеобразен проводник на отчаянието на измъчени души, които сякаш умират безкрай… Началото на прожекцията е от 20:30 часа на 14 март, вторник.

През 2020 година Милчо Манчевски бе гост в София, за да представи своя филм „Върба“ и да получи Специалната награда на СФФ. Този филм също представлява своеобразен триптих между една средновековна и две съвременни истории, които изследват темите за любовта, доверието и майчинството чрез три македонски жени, посветили се на борбата за правото на контрол върху телата си, традиционните ценности, правото на бременност и осиновяване. Филмът е предвиден на 15 март, сряда, от 20:30 часа.

Най-новата творба на Манчевски „Каймак“ („Kaymak“) ще бъде представена лично от неговия автор и разказва една необичайна, трогателна и свежа любовна история, в която участват две двойки в нетрадиционно-еротични връзки. Паралелно с вечната тема за търсене на любовта, филмът се фокусира и върху други акценти от ежедневието и настоящето – сурогатно майчинство, изневяра, ролята на жената в семейството и в обществото, трафикът на хора, сексуалната свобода.

Манчевски продължава работата си с младата актриса Сара Климоска и с чудесната Камка Тоциновски, които са добре познати от „Върба“ и други филми. „Каймак“ е копродукция между Северна Македония, Дания, Нидерландия и Хърватия, като неговата световна премиера беше на филмовия фестивал в Токио. Прожекцията е на 18 март, събота, от 20:30 часа.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие; завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди. Неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“. Малко след световния успех на „Преди дъжда“, Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет. 

Не пропускайте срещата с ретроспективата на Милчо Манчевски и с неговия нов филм „Каймак“ на 27-ия София Филм Фест!


Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF