24
Feb
2019

„Рома“, „Зелената книга“, „Студена война“, „Ако Бийл стрийт можеше да говори“ имат общо 21 номинации за ОСКАР!


В програмата на 23-тия София Филм Фест през МАРТ са четири от петте филма, номинирани за чуждоезичен Оскар, както и два от претендентите в категория „Документален филм“

Носителят на „Златен лъв“ от Венеция „РОМА“ на Алфонсо Куарон ще бъде представен в българските киносалони единствено на пролетната кинофиеста в София. Филмът получи десет номинации за наградите на Американската киноакадемия, като сред тях са за най-добър чуждоезичен филм, за най-добри актриси – в главна и във второстепенна роля, както и за режисура и – разбира се – най-престижната, за най-добър филм! „Рома“ вече спечели „Златен Глобус“ за най-добър чуждоезичен филм и режисьор, а в актива си има и 4 награди БАФТА – за най-добър филм, режисьор, оператор и чуждоезичен филм.

„Вдъхновеният от истинско приятелство“ „ЗЕЛЕНАТА КНИГА“ е творбата на Питър Фарели, която получи 5 номинации за Оскар – за най-добър филм, две признания в актьорските категории – за Виго Мортенсен и Махершала Али, за оригинален сценарий и за монтаж; 3 награди „Златен Глобус“, награда БАФТА за ролята на Али и престижната Награда на публиката в Торонто! 

„Зелената книга“, който след фестивалната си премиера у нас, тръгва в разпространение от 15 март, ще бъде представен в България лично от българската звезда в Холивуд и изпълняващ една от ключовите роли във филма Димитър Маринов!

„СТУДЕНА ВОЙНА“ на Павел Павликовски получи три номинации на Американската киноакадемия – за режисьор, чуждоезичен филм и оператор. Носителят на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм („Ида“, 2015) Павел Павликовски лично ще представи своя филм в София, който идва след наградата за режисура от Кан и пет награди на Европейската филмова академия.

„АКО БИЙЛ СТРИЙТ МОЖЕШЕ ДА ГОВОРИ“ на Бари Дженкинс  се появява непосредствено след неговия дебют „Лунна светлина“, който през 2018 година беше удостоен с три Оскара, включително и престижното отличие за най-добър филм. Създаден по едноименния роман на Джеймс Болдуин, „Ако Бийл стрийт можеше да говори“ разказва историята на Тиш – наскоро сгодена жена от Харлем, която се надпреварва с времето, за да докаже невинността на любимия си, в очакване да роди първото им дете. С номинации за Оскар са удостоени адаптирания сценарий, оригиналната музика и изпълнението на Реджина Кинг като актриса в поддържаща роля, за която тя вече получи „Златен глобус“.

През март ни престои уникален шанс за среща с още един от най-важните филми на 2018 година – номинираната за „Оскар“ за чуждоезичен филм творба на японския майстор Хирокадзу Коре-еда „ДЖЕБЧИИ“. Удостоен със „Златната палма“ от Кан 2018, творбата разказва за едно семейство, което преживява като крадци на дребно. Въпреки бедността и житейската реалност, те приютяват малко момиченце. Всички са задружни и щастливи, ала непредвиден инцидент разкрива тайни, които поставят на изпитание връзките между членовете на семейството…

Четвъртият режисьорски проект на Надин Лабаки „КАПЕРНАУМ” е също с номинация за чуждоезичен филм, след като през май 2018 година беше удостоен в Кан със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито. Чрез драматичната история на 12-годишния Зейн и неговата битка за справедливост – той решава да съди родителите си с обвинението „липса на любов”, авторите на „Капернаум” насочват вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните квартали на Ливан, като поставя фокус върху уязвимия свят на децата там. 

Шведско-датският романтичен фентъзи трилър „ГРАНИЦА” на Али Абаси обиколи над 30 фестивала след премиерата си в Кан, където взе голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед”, а Американската киноакадемия му присъди номинация за „Оскар” в категорията „Грим и прически“. „Граница” е екранизация по едноименния разказ на Йон Айвиде Линдквист („Покани ме да вляза”), който заедно с режисьора Али Абаси и Изабела Екльов е и сценарист на филма. „Variety” определя „Граница” като „вълнуващ интелигентен микс от романтика, скандинавски ноар, социален реализъм и свръхестествен ужас, който излиза от рамките на всякакви жанрови условности и шаблони”.

„ЗА БАЩИТЕ И СИНОВЕТЕ“ на режисора Талал Дерки е копродукция между Германия, Сирия, Либия и Катар, която е удостоена с номинация за „Оскар“ за най-добър документален филм. Филмът разказва за завръщането на Дерки като журналист в родината си Северна Сирия, като в продължение на две години получава безпрецедентен достъп до семейството на Абу Осама, член на джихадисткия фронт„Ал-Нусра“, който воюва срещу правителствените сили в Сирия.

Кой е вторият филм с Оскарова номинация в престижната категория „Най-добър документален филм“, кога и къде ще можете да го видите на 23-тия София Филм Фест – това ще научите съвсем скоро! 

Не пропускайте ФАВОРИТИТЕ на Американската киноакадемия в нашата ФЕСТИВАЛНА програма!


ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!    
#23SofiaIFF