14
Sep
2017

Селектиран от София Мийтингс, в конкурса „Zabaltegi - Tabakalera” на САН СЕБАСТИАН се състезава „3/4” на Илиан Метев

Селектиран от програмата на София Мийтингс, през 2017 година

за наградата в конкурса „Zabaltegi - Tabakalera” на САН СЕБАСТИАН

ще се състезава дебютният игрален филм на Илиан Метев „3/4”


В селекцията на един от най-престижните европейски фестивали участва и късометражният филм на Петър Крумов „Срам”, представен през март пред селекционери на София Мийтингс


След изключителния успех в Локарно, дебютният игрален филм на Илиан Метев „3/4” ще участва в конкурсната програма „Zabaltegi - Tabakalera” в 65-ото издание на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан, който стартира на 22 септември. Филмът рисува портрет на едно семейство по време на тяхното последно лято заедно. Творбата на Метев беше удостоена със „Златен Леопард” в конкурса „Режисьори на настоящето”, като селекционери от Локарно, Сан Себастиан и много други филмови форуми имаха възможност да видят филма като „works in progress” в програмата на София Мийтингс през март 2017.

Също там бе представен и късометражният филм на Петър Крумов „Срам”, като негов продуцент е „Клас Филм”, в копродукция с B2Y Productions и с подкрепата на Доли Медия Студио. „Срам” е втората българска продукция, която ще бъде представена в секцията „Zabaltegi – Tabakalera” през 2017 година.

Екипът на фестивала гласува доверие на Мира Сталева, ръководител на София Мийтингс и изпълнителен директор на София Филм Фест, да бъде част от оценяващите филми и проекти в Сан Себастиан, като тя ще бъде член на Europe-Latin America Co-Production Forum Jury, а в журито на секцията „New Directors” е поканена да оценява филмите на млади, обещаващи режисьори Росица Вълканова („КЛАС Филм”), уважаван и опитен продуцент на десетки български филми през последните години.

* * *

Фестивалът в Сан Себастиан се провежда всяка година през септември в испанския град Доностия-Сан Себастиан, в баската провинция. От създаването си през 1953 година той е установен като един от най-важните филмови фестивали в света.

В продължение на години специалната секция „Zabaltegi” винаги е била отворена за най-широк диапазон от филми – най-изненадващите и атрактивни творби на годината, създадени без ограничения на формата или темите. В този секция са попадали филми на изключителни имена като Александър Сокуров, Ерик Ку, Лав Диаз, Корнелиу Порумбою, Валтер Салес, а също и части от телевизионни поредици – например „The Untold History” на Оливър Стоун.

Благодарение на договора, сключен между фестивала и международния център за съвременно изкуство „Tabakalera”, чиято цел е окуражаване на създаването на необичайни и изненадващи филмови проекти, секцията „Zabaltegi” сега връчва наградата „Zabaltegi – Tabakalera”, която е на стойност 20,000 евро, като 6,000 от тях се връчват на режисьора на наградения филм, а останалите 14,000 евро се връчват на разпространителя на филма за Испания. Специално жури в състав от трима души, професионалисти в света на киното, ще има ангажимента да определи филма, носител на наградата в тази фестивална секция.

Пожелаваме от УСПЕХ на екипите на „3/4” на Илиан Метев и „Срам” на Петър Крумов!