01
Apr
2017

Шанс за киноманите от „София Филм Фест за учащи” - Младежкото жури във Венеция ги очаква!

През 2017 година Домът на киното отново е избран от Европа Синемас да участва в селекцията на Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския!

Стартирала през 2010 като партньорство между програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori), веригата киносалони Европа Синемас, Европейския парламент и Наградата „LUX”, идеята на „28 пъти кино” е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 28-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 74-ото издание на Венецианския кинофестивал през септември 2017 година.

България ще предложи трима кандидати за Журито на младите киномани. Те ще бъдат избрани сред зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното. Тази програма бе създадена през есента на 2009 г. с подкрепата на програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас като продължи да се реализира и развива през годините. ВСИЧКИ членове на общността и Клуба „София Филм Фест за Учащи” са поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за Журито на младите киномани във Венеция.

До момента четирима представители, подадени като кандидати от Дома на киното, България, посетиха Венеция като членове на младежкото жури „28 пъти кино” - Милена Панева през 2010, Анастас Пунев през 2012, Милена Александрова през 2013 и Стефан Прохоров през 2014 година. И през 2017 година аудиторията на Дома на киното и най-вече МЛАДАТА общност „София Филм Фест за учащиОТНОВО имат шанс да се докоснат до магията на един от най-авторитетните световни кинофестивали – Венецианския.

Участниците в журито ще получат акредитация със специален достъп до прожекциите на кино-форума, както и покриване на разходите им за път и нощувки.

Кой може да участва?
• Киномани на възраст между 18 и 25 години;
• Необходимо е отлично владеене на английски език (четене, писане, говорене) за участие в обсъжданията на филмите с киноспециалисти и колеги;
• Добра подготовка и владеене на писмената реч с цел публикации на ревюта, писане на блог-статии.

Как се кандидатства?
• Трябва да бъде изпратено видео селфи на АНГЛИЙСКИ език, с продължителност не повече от 45 секунди, в което кандидатите се представят – как се казват, оп кой град и коя държава са, а също и говорят за някой от последните филми, които са гледали – защо им харесва, какви качества притежава. Видеото трябва да е във висока резолюция, с добър звук.
• Трябва да бъде изпратен формулярът за кандидатстване (който ще откриете тук - на финала на тази новина, и ще можете да го изтеглите), попълнен на английски език, на адрес press@siff.bg с тема на писмото VENICE Young Jury 2017, до 20 април 2017, 20:00 часа.

Какво се случва с избраниците?
Получават самолетен билет за Венеция; настаняват ги на Лидо, в непосредствена близост до залите на фестивала; получават акредитация, която им осигурява приоритетен достъп до прожекците на филмите във „Венециански дни”.

В А Ж Н О! Избраниците трябва да са на разположение:

• да присъстват във Венеция от 28 август до 10 септември 2017 година (датите на фестивала са 30 август-9 септември 2017);
• да участват като член на Младежкото жури, оценяващо филмите в селекцията „Венециански дни”;
• да изгледат всички филми, представени във „Венециански дни” и състезаващи се за Наградата LUX за 2017 година;
• да участват в кръгли маси, обсъждания и дискусии със създателите на филмите и други гости;
• да се включат в списването на блог, който е специално разработен за това събитие, както и да пишат рецензии, които може да бъдат публикувани в уебсайтове на медийни партньори на фестивала;
• да се включат в писането на постове за социалните мрежи на Europa Cinemas;
• да бъдат активни посланици на Филмовите дни LUX, организирани в европейските държави след края на венецианския фестивал.

Краен срок за подаване на документи – 20 април!
Одобрените 3-ма кандидати за Журито на младите киномани във Венеция ще бъдат обявени на 25 април!

Документите се приемат на имейл адрес: press@siff.bg.
Видео селфитата трябва да бъдат изпратени чрез Wetransfer.com

Венеция Ви очаква!

Европа Синемас е паневропейска верига от киносалони, показващи предимно европейски филми. Благодарение на подкрепата на Eurimages и Министерството на външните и европейски дела на Франция, влиянието на Европа Синемас се простира и в източно-европейския и балканския регион, както и в Турция. Равносметката за влиянието на организацията може да се обобщи с броя държави – 41 и градове – 654. Екраните, включени във веригата, са 2 680, а киносалоните – 1 089 на брой. Домът на киното е сред няколкото български киносалона, които членуват в организацията.

Свързани файлове