09
Feb
2018

„Щастлив край“ на Михаел Ханеке ще бъде представен с премиерна прожекция в „Големите майстори“ на 22-рия София Филм Фест

Най-големите киномани у нас очакват с растящо нетърпение срещата с поредното провокативно предизвикателство на големия Михаел Ханеке„Щастлив край“ („Happy End”, 2017) – филм, номиниран за „Златна палма“ в конкурсната програма на Кан 2017. Ханеке е режисьорът, удостоен с цели 10 награди на най-авторитетния филмов форум през годините, две от които са „Златна палма“; има в актива си над 90 награди от цял свят и е създал шедьоври като „Любов“ (2012), „Бялата лента“ (2009), „Пианистката“ (2001), с които родната публика се е срещала в предишни издания на София Филм Фест. 

В най-новата си творба Михаел Ханеке разкрива историята на едно френско буржоазно семейство. Действието на филма се развива в пристанищния град Кале и разказва за драматичните обрати в живота на една общност на фона на бежанската криза в Европа. Дядото в семейството изпитва желание да сложи край на живота си, синът „говори“ тайно в социалните мрежи с чужда жена, внукът е разглезен и притежава сериозно самочувствие, а 12-годишната внучка е същински ангел. Единствено дъщерята Ана (Изабел Юпер), която управлява семейния бизнес, е представена като своеобразен стожер на нормалността. За своя най-нов разказ Ханеке разчита на изключителен актьорски състав – с Изабел Юпер си партнират Жан-Луи Трентинян, Матийо Касовиц, Лаура Верлинден, Тоби Джоунс, Франц Роговски и Фантин Ардуин.

И в „Щастлив край” Ханеке не изневерява на своя специфичен стил - да бъде в ролята на наблюдател на своите герои, като този похват е реализиран с интересни вузиални решения. Особено любопитен факт около създаването на филма е, че Жан-Луи Трентинян, оттеглил се от света на киното още през 2003 година, се завръща на снимачната площадка единствено и само заради Ханеке - той го определя като „един от най-великите режисьори на нашето време“ и е готов да играе всякакви роли в неговите филми. Австрийският майстор от своя страна неведнъж е споделял, че Трентинян е един от най-любимите му актьори, редом до Марлон Брандо… „Щастлив край” е част от програмата на София Филм Фест в партньорство с „Euro Films“.