13
Jan
2019

„Снимка с Юки” – с премиерна прожекция на 23-тия София Филм Фест

Режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов ще участва в международния конкурс на фестивала. Филмът е създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада”, излязъл през 2011 година първоначално в Съединените щати. Сценаристи са Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, а продуценти  - „Чучков брадърс”, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и БНТ. „Снимка с Юки” е и първата българска копродукция с Япония, в лицето на Wa Entertainment.

Сюжетът разказва за Георги и приятелката му Юки, която е японка. Двамата се запознават по време  на емигрантския си живот в Канада. След много опити да имат дете, те се решават на ин-витро процедури, като избират да се подложат на манипулацията в България. За да осигури спокоен живот на Юки, Георги я води в къщата на баба си и дядо си на село. За нещастие там двамата стават участници в нелеп пътен инцидент. Трагедията и последиците от нея преобръщат живота им - Георги и Юки ще трябва да намерят отговори за бъдещето си заедно…

По думите на Лъчезар Аврамов филмът е история за „значението на раждането и смъртта и липсата на смисъл”. Основната му цел при адаптирането на разказа на Мирослав Пенков е да преведе на езика на киното „необикновеното чувство за детайл, меланхоличния ритъм и прекрасното повествование от литературния първоизточник”.

В главните роли в „Снимка с Юки” са Руши Видинлиев и Кики Сугино. „Това е първият ми филм на английски език, а историята е толкова истинска”, разказва пред българските медии японската актриса. „Това беше най-трудната продукция, в която съм играл, но се надявам да стане хубав разказ”, писа от своя страна Руши Видинлиев на официалната си фейсбук страница след края на снимките на филма. Сценаристът Димитър Стоянович определя кинотворбата като „дълбок смислен разказ за човешката природа”.

След премиерата си на София Филм ФестСнимка с Юки” ще се разпространява в кината от 5 април 2019 година.