25
Sep
2017

София Филм Фест и София Мийтингс бяха представени на специална среща, организирана от Творческа Европа МЕДИА в Сан Себастиан

65-ото издание на филмовия фестивал в Сан Себастиан вече е в разгара си, а в неговия първи уикенд екипът на Програма „Творческа Европа МЕДИА” организира специална конференция на тема „Да говорим за нас: България, Хърватска, Португалия и Баската автономна област” („Let's talk about us: Bulgaria, Croatia, Portugal and the Basque Country”). На нея бяха представени възможностите за създаване на филми на териториите на четирите държави, като за България бе поканен да говори изпълнителният директор на ИА „Национален филмов център” Камен Балкански. 

Втората част на конференцията беше фокусирана върху „Истории на успеха, подкрепени от МЕДИА”. Именно в този контекст бяха представени най-мащабният и авторитетен филмов фестивал в България – София Филм Фест/Sofia International Film Festival, един от най-успешните пазари за филмови проекти в Европа – София Мийтингс и основният партньор Ню Бояна Студио, които осигуряват голямата награда на София Мийтингс. Ангажимент да запознае аудиторията с българската „история на успеха” имаше Мира Сталева, изпълнителен директор на София Филм Фест и ръководител на София Мийтингс. На срещата бе споделен опит и от продуцентите на Загребския филмов фестивал, филмовата къща Terratreme от Лисабон, както и от ръководителя на професионалните събития за киноспециалисти в Сан Себастиан.

Подобни срещи на професионалистите в областта на киното, организирани в рамките на международни филмови форуми, са основата, върху която се градят творческите сътрудничества, бъдещи проекти и мащабни копродукции. Привилегия и важно признание за българските постижения е фактът, че на тази конференция през 2017 година в рамките на фестивала в Сан Себастиан е поставен специален акцент и върху нашата страна.