22
Feb
2017

„Спомен за страха” – спомен за отминалото време

„Спомен за страха” на Иван Павлов включва епизоди, непозволени да бъдат заснети във филма му „Масово чудо”, създаден по сценария на Константин Павлов от 1980 година. 
 

„1968. Изгорена книга. Провален живот. Унижения, които не се прощават. Травми, които не се забравят. Малки „бунтове” и малки „предателства”. Пъзел от много човешки съдби, в които малките „не”-та образуват едно голямо „да”…

„Филмът проследява еднотипния начин на живот на коренно различни персонажи. Това е поетична филмова сатира, която не се вписва в нито един от условните модели. Бавното безвремие, протичането на живота е далечен, но не носталгичен, а критичен спомен. Безцветната и беззвукова атмосфера обгръща мозайката от съдби, контролирани от ченгета. Цветовете са в емблемите, знамената и лозунгите. Изключително точно е уловен духът на онези 45 години, които уж са стигнали, но все още определят битието ни.” 
(Росен Спасов, ArtStudies.bg)

За филма „Спомен за страха” режисьорът казва, че това е сгъстена форма на действителността от 1968 година. В него има хиперболизация, защото същността на живота е гротескова. Замислен е като изповед, образ на нравствена болка, но не и като социална реакция. „Смятахме (или се заблуждавахме), че филмите, които правехме, притежаваха ценност, която ни осигуряваше самочувствие. Но кога точно приспособеността се превръщаше от самосъхранение във вина?” - пита риторично Иван Павлов.

„Спомен за страха” е отличен със Специална награда на критиката от фестивала „Златна роза” - Варна '16. Сценарист е Красимир Крумов-Грец, композитор - Божидар Петков, зад камерата е Светла Ганева-Кулева, а ролите се изпълняват от обичани български актьори, сред които Ивайло Христов, Ованес Торосян, Стефан Мавродиев, Атанас Атанасов, Стефка Янорова, Кръстьо Лафазанов, Валентин Танев, Малин Кръстев и други.
Във филмографията на Иван Павлов като режисьор са и филмите „Съдбата като плъх” (2001), „Всичко от нула” (1996), „Разходки с ангела” (1990), „Черно - бяло” (1984), „Масово чудо” (1981), а като актьор участва в редица филми като „Вагнер”,  (1998), „Мера според мера” (1981 и 1988), „История с куче без куче” (1987) и други.

„Тези, които ще харесат филма - грешат. Тези, които няма да харесат филма - също грешат. Защото сега аз самият не зная филмът добър ли е или лош. Ще проверя това след 20 години и тогава ще ви кажа, какво мисля за филма.” 

Иван Павлов.

Софийската фестивална премиера на „Спомен за страха” е на 15 март в кино „Люмиер”.