08
Mar
2018

Спортът и киното обединяват света - специална пресконференция с гостите от The BALL

Днес в Зала за събития „В парка“ в рамките на 22-рия София Филм Фест се състоя пресконференция, на която бе представен социалния проект „The BALL“, гостуващ на фестивала като част от „Фокус спорт“. Каква е силата на пътуващата футболна топка, обясни Андрю Арис от немската организация „Spirit of Football”: На всеки четири години, точно както олимпийския огън, една най-обикновена футболна топка поема на път към страната, в която се провежда световното първенство по футбол. Много известни личности подкрепиха кампанията ни като се подписаха на топката през годините. Всъщност всеки може да се подпише на нея. Първият, подписал тази година топката на старта на кампанията в Германия, бе немският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Десетки хиляди хора слагат подписа си на топката: президенти, крале, бездомни хора, спортисти с увреждания, жени и момичета, ученици. Използваме тези пътувания  за нашите образователни проекти. Топката е символ на включването, на създаването на връзки чрез играта, на разрушаването на границите, които ни разделят.“

Появата на Топката на София Филм Фест е нещо като генерална репетиция за по-дългото ѝ гостуване в България през май. Представителят на Фондация „Роберт Бош“ Франк Алберс, подкрепящи проекта The Ball, включително в София, описа целите на предстоящата кампания: 
Европа в момента се сблъсква с някои проблеми като национализма и популизма. Искаме да съберем хората, да напомним за ценностите на обединена Европа. Искаме да обърнем внимание на правата на жените и малцинствата, равенството, свободата на печата и на словото, свободата на пътуване, липсата на граници. Това са неща, които сега смятаме за даденост, но само преди 25-30 години Европа изглеждаше съвсем различно. Ако сега в Европа конфликтите надделеят може да се стигне до катастрофа. За това непрекъснато трябва да си напомняме какво е Европа и какви са европейските ценности… За нас изкуството и спорта са най-мощните средства за обединяването на хората. Превръщаме пътуването на Топката в активно образование. Комбинираме го с музика, танц, театър и кино. Искаме да споделим това с българите и да преминем с Топката през различни местни общности. През май ще дойдем с много документални филми за футбола. Също така, ще направим документален филм за това пътуване.“
Андрю Арис добави, че всеки е поканен да предложи места, на които Топката да гостува. Това може да се направи на страниците, озаглавени „The Spirit of Football” във Facebook, и Instagram както и на официалната страница на кампанията http://spirit-of-football.de/.
Програмата на 22-рия София Филм Фест „Фокус Спорт“ се реализира с помощта на спортните канали Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2 и Застрахователна компания „Лев Инс“.
Мтел е един от най-големите инвеститори в българския спорт, защото състезателният дух и спортните традиции са неделима част от философията на телекома. Със своите собствени спортни канали Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2 компанията вече предлага на своите клиенти и незабравими изживявания със звездите в световния тенис с турнирите от веригата ATP, футбол от холандското, руското, индийското и китайското първенства, баскетболната Евролига, бойни спортове от UFC, хокей с NHL, моторни спортове с Moto GP и много други. Затова и за нас е голяма чест да спонсорираме спортната рубрика на София Филм Фест, който тази година има специален фокус върху спортната тематика чрез селекция от спортни филми и събития.
Застрахователна компания „Лев Инс“ е безспорен лидер на пазара в автомобилното застраховане, дружеството е известно и със своя непрекъснат и постоянен принос към различни социални, културни и спортни инициативи. Като социално отговорно дружество, през годините те подкрепят активно развитието на спорта в България.

„Работили сме активно със спортното министерство“ – каза Деян Геневски, мениджър „Обучения и подкрепа на продажбите“, - както и с федерации и клубове за привличането на все повече деца към активни физически занимания, защото ясно осъзнаваме положителния ефект на спорта върху подрастващите. С радост се присъединяваме към всяка инициатива, чиято цел е била да развие у най-малките качества като упоритост, търпение, дисциплина, концентрация, постоянство. Затова сме тук и подкрепяме изкуството и спорта, който чрез София Филм Фест днес вървят ръка за ръка – в отлично подбраните филми в рубриката „Фокус Спорт“.