22
Jan
2019

„СТУДЕНА ВОЙНА“ на Павликовски с 3 номинации за ОСКАР!


Три от петте филма, номинирани за чуждоезичен Оскар, са включени в програмата на 23-тия София Филм Фест  през МАРТ!

Преди броени минути „СТУДЕНА ВОЙНА“ на Павел Павликовски получи три номинации на Американската киноакадемия – най-добър режисьор, най-добър чуждоезичен филм и оператор! Носителят на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм („Ида“, 2015) Павел Павликовски лично ще представи своя филм в София, който идва след наградата за режисура от Кан и пет награди от Европейската филмова академия.

През март ни престои уникален шанс за среща с още един от най-важните филми на 2018 година – номинираната за „Оскар“ за чуждоезичен филм творба на японския майстор Хирокадзу Коре-еда „ДЖЕБЧИИ“. Удостоен със „Златната Палма“ от Кан 2018, творбата разказва за едно семейство, което преживява като крадци на дребно. Въпреки бедността и житейската реалност, те приютяват малко момиченце. Всички са задружни и щастливи, ала непредвиден инцидент разкрива тайни, които поставят на изпитание връзките между членовете на семейството…

Четвъртият режисьорски проект на Надин Лабаки „КАПЕРНАУМ” също получи признанието на Американската киноакадемия, след като през май 2018 година беше удостоен в Кан със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито. Чрез драматичната история на 12-годишния Зейн и неговата битка за справедливост – той решава да съди родителите си с обвинението „липса на любов”, авторите на „Капернаум” насочват вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните  квартали на Ливан, като поставя фокус върху уязвимия свят на децата там. 

ОЧАКВАЙТЕ още изненади в програмата на #23SofiaIFF