26
Feb
2024

Световни премиери в програмата на 28-ия София Филм Фест

Публиката в София е поканена на почти 20 световни премиери през фестивалния месец март! Сред тях са пълнометражният дебют на Яна Лекарска „Защото обичам лошото време“ (България), който участва в Международния конкурс, филмът на Адонис Флоридес „Африканска звезда“ (Кипър), който се състезава в Балканския конкурс, „Балканска черна кутия“ (България) на Цветан Драгнев в Документалния конкурс, „Когато си на 17“ (Грузия-Германия) на Георги Мухадзе в конкурса Тийн и 9 филма от Конкурса за български късометражен филм. 

Първа среща с публиката ще има копродукцията на Сърбия, Молдова и България „Мегдан: Между водата и огъня“ на режисьора Тодор Чапкънов. Филмът разказва интригуващата история на бивш състезател по водна топка, който иска да спаси отбора си, славата му и да запази традициите на своята общност. Той е принуден да се гмурне в дълбините на балканския подземен свят и в хаоса от събития и съдбовни решения открива, че границата между победата и поражението е също толкова тънка, колкото и повърхността на водата. Сценарият е дело на Алекса Баласевич, който е и един от продуцентите на филма. В главната роля е Виктор Савич, а българското участие подсилват още оператора Иво Пейчев и монтажиста Бохос Топакбашиян.

Новият филм на британеца Стивън Люис СимпсънРетроспект“ е сниман и продуциран изцяло в България, с участието на български актьори. Симпсън е сценарист, режисьор, актьор, оператор и продуцент на драматичната история с главни действащи лица бивш кадър на тайната полиция в Пловдив, който продължава да шпионира съседите си, подозрителен чужденец, може би отговорен за изчезването на азиатска туристка, и чаровната внучка на шпионина, която завързва романтична връзка с чужденеца. Противоречивото минало на стареца постепенно излиза наяве, докато част от хората около него пазят ревниво тайните си, а други нетърпеливо споделят в социалните мрежи всяка своя стъпка... Самият Стивън Люис Симпсън ще видим като чужденеца, а в останалите роли са Симеон Алексиев, Юлия Йорданова, Иво Игнатов, Стефан Попов, Елена Кабасакалова.

Една от главните роли във филма на режисьора Шарон Бар-ЗивДиво желание“ (Израел-Словения) е поверена на Самуел Финци. Наситеният с напрежение сюжет пресъздава перипетиите, през които трябва да мине една полицейска следователка в желанието си да изобличи непристойното поведение на известен и влиятелен адвокат – тя се изправя срещу него, но и срещу демоните от миналото си. В пресечната точка между разследването и нейната емоционална травма прозира неочаквана развръзка. Филмът е представян като проект в развитие в програмата на София Мийтингс, а този март е неговата световна премиера в София. 

Документалният филм „Монолит бенд“ е дело на сценаристите и режисьори Димитър Илчев и Александра Чакърова. С участието на Тони Чембъра, Павел Васев, Емерих Амбил, Веселин Василев, Димитър Ковачев-Фънки, Милен Савов разказът пресъздава настоящето и миналото, както и творческия процес на популярната българска рок формация „Монолит“, рисувайки картина на тяхната страстна отдаденост на музиката, а също и на предизвикателствата при ориентирането в постоянно променящия се пейзаж на рока. Филмът ще има своята световна премиера в последния ден от програмата на 28-ия София Филм Фест – 31 март. 

Още един документален разказ, посветен на музиката, е „Пулсиращи тепета“ на сценаристите и режисьори Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров, а главен герой в него е емблематичният музикален радиоводещ Тома Спространов. С неговите плочи и глас са израснали поколения българи! На 80 години той все още води популярното си радио предаване и държи рекорд за най-дълго практикуващ радиоводещ в българския ефир. Паралелно с това посещава фестивали в търсене на актуалните съвременни банди. И тогава идва неочакваното предизвикателство! Тома заедно с плочите си се изправя пред своята публика. Този път не по радиото, а лице в лице, на живо. Насред любимия му Пловдив в Капана го очакват с нетърпение меломани от четири поколения. Със своята световна премиера „Пулсиращи тепета“ ще открие София Филм Фест в Пловдив, след което ще има специална прожекция в София.

Сред филмите със световна премиера на тазгодишния фестивал е също „Караганда“ на американския режисьор Макс Уайсбърг, в който участва специалният фестивален гост и член на Международното жури Димитър Маринов. След като унищожава руска военновъздушна база при провалена оръжейна сделка, главният герой - Владимир, гангстер от Бруклин, трябва да оцелее в последвалата война с мафията и да опази семейството си. Маринов е в ролята на мафиотски бос, собственик на заведение на първа линия в Брайтън Бийч. Актьорът ще участва и в премиерата на късометражния „Сельодка“ на американската режисьорка Милана Вайнтруб.

* * * 
ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#28SofiaIFF