16
Jan
2024

Световноизвестната германска режисьорка Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще представи у нас най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“

Маргарете фон Трота с основание е наричана „водеща сила“ на движението „Ново немско кино“ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена през 1942 година в Берлин, тя израства с майка си в германския град Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като „Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин съпруг. През 1972 година Маргарете фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф „Strohfeuer“. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

През 1981 година филмът ѝ „Оловно време“ я превръща в първата жена, отличена със „Златен лъв“ във Венеция, последван от две германски филмови награди и италианската „Давид на Донатело“, както и наградата на критиката на Източна и Западна Германия. „Чиста лудост”, с Хана Шигула и Ангела Уинклер в главните роли, е част от конкурсната програма в Берлин през 1983 година, а „Роза Люксембург“, посветен на известната германско-полската социалистка, e представен премиерно в Кан през 1986, където носи на Барбара Сукова наградата за най-добра актриса. Филмът получава и почетна награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. 

Маргарете фон Трота се завръща в Кан през 1988 година с филма „Страх и любов“ и през 2018 с „В търсене на Ингмар Бергман“. Драмата ѝ „Розенщрасе“ от 2003 година, представена точно преди 20 години на 8-ия София Филм Фест от актрисата Катя Рийман, е отличена с „Купа Волпи“ за най-добра актриса (Катя Рийман) във Венеция, последвана от италианския „Златен глобус“ и „Давид на Донатело“, както и номинация за Европейските филмови награди – за най-добра европейска актриса. Психологическата драма „Хана Аренд“ (2012) печели две германски филмови награди и носи на актрисата в главната роля Барбара Сукова номинация за Европейските филмови награди. 

Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София Филм Фест през март и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Световноизвестната германска режисьорка, сценаристка и актриса ще представи лично и най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността ѝ да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените. Творбата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023.

На 35-ото издание на Европейските филмови награди през 2022 година, Европейската филмова академия връчи на актрисата, режисьор и сценарист Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос – като признание за изключителното ѝ творчество.

* * * 
ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#28SofiaIFF