29
May
2018

Партньорът на София Мийтингс, професионалната тренировъчна програма на Гьоте институт FIRST FILMS FIRST, селектира два български проекта през 2018

Третото издание на FIRST FILMS FIRST, професионална тренировъчна програма на Гьоте институт и партньор на София Мийтингс, започна работа в рамките на Международния филмов фестивал в Клуж-Напока, Румъния. Това е инициатива, благодарение на която млади филмови режисьори от Югоизточна Европа имат възможност да работят по развитието на проект за пълнометражен игрален дебют. За първа година през 2018 екипът на FIRST FILMS FIRST селектира два български проекта!

Програмата се състои от 4 модула за период от една година, което позволява на участниците да работят по своя проект поетапно и да получат подкрепа през различните фази на развитие. Третото издание на FIRST FILMS FIRST стартира своя първи модул за 2018 година - „Развитие на истории в сценарии“. Младите талантливи режисьори Емилиос Аврам (Кипър), Салджен Ергюн (Турция), Иван Герголет (Словения), Магделена Илиева (България), Игор Йелинович (Хърватия), Стефка Манчева (България), Харис Рафтогианис (Гърция) и Войн Васович (Сърбия) започнаха работа по своите сценарии с насоките на вдъхновяващите наставници Габриеле Бруненмайер и Сърджан Колевич.

Важно е да се отбележи, че от 16 участника в първите две издания на FIRST FILMS FIRST, два филма вече са заснети и са в период на постпродукция, а още шест проекта са получили подкрепа за продуцирането им от държавите на техните автори. Ще очакваме скоро в кината много нови, страхотни филми от младите творци на Югоизточна Европа!

Участниците в третото издание на FIRST FILMS FIRST благодарят за гостоприемството на филмовия фестивал в Трансилвания, а през март 2019 година ще ги очакваме за четвъртия модул на програмата в рамките на София Филм Фест и София Мийтингс!

В програмата на 17-ия филмов фестивал в Клуж-Напока през 2018 година е предвиден специален "Фокус България", в който ще бъдат показани осем творби от млади и утвърдени български режисьори, създадени през последните две години - "Посоки" на Стефан Командарев, "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков, "3/4" на Илиян Метев, "Безбог" на Ралица Петрова, "И после светлина" на Константин Божанов, "Радиограмофон" на Рузие Хасанова, документалните "Пощальонът" на Тонислав Христов и "Пустиняци" на Цветан Драгнев. "Фокус България" се организира от Международния филмов фестивал в Трансилвания в партньорство с ИА "Национален филмов център" и Българското посолство в Румъния.